Eesti rahvas on rääkinud: 5 eelist, miks elada maal

Kodu.postimees.ee
Copy
Kihnu saar. Pilt on illustratiivne.
Kihnu saar. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lahe Kinnisvara maakler Elle Toomsalu võtab kokku klientide tagasiside, millised on olnud nende põhjendused maale elama kolimiseks.

Turvaline elukeskkond ja puhas õhk

Maal elavatel tuttavatel külas käies leiab mõnikord ikka ukse lukustamise asemel luua ukse tagant, mis meie vanaemade-vanaisade ajal tähistas kodust äraolemist. Ka õhu- ja valgusreostust on tõesti maapiirkondades vähe. Pimedal ajal saab ka aknast tähistaevast hästi vaadelda.

Kogukond, kus tuntakse üksteist

Tänapäeva suuremates korterelamutes inimesed elavad justkui igaüks oma kaevikus, tundmata oma naabrit.

Oma toidu ning viljapuude kasvatamine

Endale väetiste- ja mürkidevaba toidu kasvatamine. Õues leidub alati tegevust – lastel on mängu- ja jooksuruumi, enda kasvatatud toit ja taimed vajavad hoolt. Kes peab juurviljade kasvatamist liiga suureks tööks, siis maitsetaimede ja viljapuude ning -põõsaste kasvatamiseks on vähem vaeva vaja näha. Samas saab pritsimata marju, puuvilju ning maitsetaimi. Lastele saab näidata, kust toit tuleb. Lapsevanematele on see elementaarne, et toit ei kasva poes, kuid lastele see nii tavapärane ei olegi. Meie üks klient rääkis, kui keeruline oli tema esimese klassi lapsel saada selgeks koduloomade nimed. Ta ei olnud neid oma silmaga näinud ja aju ei seostanud, nii oligi raskem õppida.

Lasteaia- ja koolikohad

Maapiirkondade lasteaiad ja koolid on üldjuhul väiksemad ja neis on tavaliselt ka kohti. Laps ei lähe kohe suurde lasteaiarühma või suurde klassi. Seetõttu on kasvatajal ning õpetajal iga lapse jaoks rohkem aega. Kuna rühmades-klassides õpib vähem lapsi, teavad vanemad ka teisi lapsi. Teismeliste koolilaste puhul on pluss, et nad ei viida aega kaubanduskeskustes.

Riik toetab erinevate meetmetega elupaiga korrastamist

Katuse vahetamist toetati alles aasta alguses. Nüüd on hajaasustuse programmist võimalik taotleda toetust, et tagada majapidamises joogivee kättesaadavus. Lisaks toetatakse hajaasustuse programmist kanalisatsiooni rajamist, juurdepääsutee rajamist ning juhul kui majapidamine ei ole liitunud elektrivõrguga, saab ka elektrisüsteemi rajamiseks taotleda toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles