GALERII ⟩ Armastuse nimel troonist loobunud Edward VIII pagendati Bahama uhkeimasse mõisa

Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy

Kuninganna Elizabeth II onu, prints Edward oli Ühendkuningriigi kuningas vähem kui aasta (20. jaanuar kuni 11. detsember 1936). 

Troonist loobuma sundis Edwardit armastus ameeriklannast seltskonnadaami Wallis Simpsoni vastu. Skandaalse minevikuga Simpsonil oli printsiga kohtudes selja taga juba kaks lahutust, mis ei olnud Ühendkuningriigi parlamendile, kirikule ega kuninglikule perekonnale meeltmööda, kirjutab biography.com.

Selleks, et oma südamedaamiga abielluda, oli Edward sunnitud troonist loobuma. Paar taandus kuninglikest kohustustest ning asus elama Prantsusmaale. Kuigi Edwardil oli plaanis kodumaale naasta, oli tema ema, kuninganna Mary, sellele kategooriliselt vastu ja ähvardas ta kuninglikust sissetulekust ilma jätta. 

Mandri-Euroopasse aheldatud paar elas rahulikku elu, kuniks nad otsustasid minna teise maailmasõja hakul ringreisile Saksamaale. Külaskäik Natsi-Saksamaale tõstatas nii mõnegi kulmu Ühendkuningriigis ning sellest paisus suur skandaal. Printsi süüdistati Kolmanda Reichi režiimi toetamises. Printsi troonist loobumine ja paari niiöelda MEGIT, ehk siinkohal kohandatult WAXIT, oli piisav skandaal kuningliku perekonna jaoks, et nende populaarsus kolinal kokku kukuks. Perekonnal ei jäänud muud üle, kui käki kokku keeranud prints kaugele ära saata.

1940. aastal saadeti paar Bahama saartele ning Edwardist sai Bahama kuberner. Kuna sealne ametlik residents ei olnud selleks ajaks veel valmis, oli paari koduks 1930ndatel valminud Sigrist nimeline mõis. Sigrist mõisa peetakse üheks uhkeimaks kogu saarestikus ning on hetkel 8,5 miljoni dollari eest müügis, vahendab toptenrealestatedeals.com

Mõis asub New Providence saarel, Bahama pealinna Nassau külje all. Hispaania koloniaalstiilis mõisa pindala on 1393 ruutmeetrit. Peamajas on kokku viis magamistuba ja üks kolme magamistoaga korter. Lisaks kuulub mõisakompleksi juurde kaks nelja magamistoaga külalistemaja. Rohelusega ümbritsetud kinnistult avanevad imeilusad vaated ookeanile.

Prints Edward ja Wallis Simpson elasid Bahama saartel 1945. aastani, mil prints loobus kuninglikust tiitlist ning kolis Ühendriikidesse. Ajalugu ei väsi kordumast...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles