Eesti esimene rohekõrghoone sai ehitusloa

Kodu.postimees.ee
Copy
Büroo113.
Büroo113. Foto: Hepsor OÜ

Tallinna linn väljastas loa aadressile Pärnu mnt 113 Eesti esimese rohelise mõtteviisi kõrghoone rajamiseks.

Büroo113 hoonet arendava Hepsori juhatuse liikme Henri Laksi sõnul on uue põlvkonna büroohoone mõeldud koduks ettevõtetele, kus hoolitakse nii enda kui ka ümbritseva keskkonna tulevikust.

«Keskkonnasäästlik arhitektuur, uuenduslikud tehnoloogiad, laitmatu funktsionaalsus ja loodussõbralikud ehitusmaterjalid tagavad tõeliselt hea hoone sisekliima ning kaasaegse ja soodsate kõrvalkuludega töökoha,» selgitas Laks, kelle sõnul on töötajad täna iga ettevõtte suurim vara ning just ruumide suurepärane sisekliima peegeldub otseselt ka töötajate kõrges rahulolus ja tööalases produktiivsuses. 

Büroo113.
Büroo113. Foto: Hepsor OÜ

Tegemist on esimese kõrghoonega Tallinnas, mida jahedal ajal köetakse ja suvisel ajal jahutatakse maaküttega. Hoone temperatuuri reguleerimine käib automaatselt hoone termoaktiivse konstruktsiooni kaudu. Keskkonnasõbralik arhitektuur ja spetsiaalselt disainitud sirmid akende ees takistavad suvisel ajal päikesekuumusel ruumidesse jõuda ja aitavad ruumide jahutamiseks vajalikke kulusid vähendada.

Koosolekuruumides toimib vajaduspõhine, inimeste arvust ja ruumiõhu kvaliteedist lähtuv ventilatsioon. Hoones kogutakse ka vihmavesi kokku, filtreeritakse ja kasutatakse hoone tualettides ja taimede kastmisel. Katusel olevad päikesepaneelid aitavad katta üldelektrikulusid.

Roheline mõtteviis hõlmab ka mugavate tingimuste loomist keskkonnasäästlikult jalgrattaga töölkäijate jaoks. Hoones on kinnine parkimisruum jalgratastele ning seejuures ka ratturitele mõeldud riietus- ja duširuumid.

Aadressil Pärnu mnt 113 kerkiva büroohoone 13 korrusel saab olema kokku 3900 ruutmeetrit üüritavat pinda ning lisaks büroodele ka äripinnad ja restoran. Neljakorruselises parkimismajas on rohkelt parkimisruumi ning eraldi kohad elektriautode laadimiseks. Hoone viiendal korrusel asub kõigile avatud kaunite vaadetega katuseterrass. Hoone valmib aastal 2021. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles