Ära siis unusta! Koduapteegid tasub esimesel võimalusel korda seada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhul, kui haigus ei anna alla ja seisund ei parane, tuleb ikkagi pöörduda pereõe või perearsti poole.
Juhul, kui haigus ei anna alla ja seisund ei parane, tuleb ikkagi pöörduda pereõe või perearsti poole. Foto: Shutterstock

Viirushaiguste ennetamiseks soovitab Apotheka proviisor Jürgen Jänese olla kätehügieeni suhtes hoolas, hoida immuunsüsteem tugevana ning igaks juhuks üle vaadata ka oma koduse apteegikarbi olukord.

«Praegusel viirus- ja külmetushaiguste kõrghooajal tasub käte hügieeni väga tõsiselt suhtuda ning põhitõed ka lähedastele üle korrata. Mõistlik on keskenduda oma immuunsüsteemi tugevdamisele – liikuda värskes õhus ning toituda tervislikult. Tähtis on ka piisavalt magada, mitte suitsetada ega kuritarvitada alkoholi. Ette tasub võtta ka immuunsüsteemi tugevdav vitamiinikuur, mis võiks sisaldada D- ja C-vitamiini või tsinki,» soovitas Jänese.

Võimalusel tasub vältida rahvarohkeid kohti ning kindlasti püsida haigussümptomite ilmnemisel kodus. Eriti tähelepanelik tasub olla juhul, kui esineb nohu, peavalu, köha, kurguvalu, palavik ning üldine halb enesetunne, lisas proviisor.

Ka koduapteek tuleb üle vaadata ning vajadusel seda täiendada. Selleks ei pea tingimata apteeki minema – vajalikud preparaadid saab tellida kulleriga koju ka e-apteegist. 

«Koduses apteegis võiks olla viiruseid isoleeriv ninasprei, mis aitab organismil viirustest vabaneda enne, kui need paljuneda jõuavad; paratsetamool, ibuprofeen, mis aitavad peavalu, kurguvalu, kõrvavalu, liigese- ja lihasvalude ning palaviku korral. Koduapteegis võiks olla ka termomeeter palaviku mõõtmiseks, kurguaerosool ning imemistabletid kurguvalu puhuks, mõni preparaat ning sinepiplaastrid köha korral kasutamiseks ning teesegu või vitamiinidega joogipulber, millest sooja jooki teha – vedeliku tarbimine on haigena olles ülitähtis,» loetles Jänese.

Ta lisas, et juhul, kui haigus ei anna alla ja seisund ei parane, tuleb pöörduda pereõe või perearsti poole, tõsisemate sümptomite korral nagu hingamisraskused või tugev valu rindkeres, tasub kutsuda kiirabi.

Kodus on mõistlik panna suuremat rõhku puhtusele – pesta tihedamini käterätikuid, puhastada iga päev enim kasutatavad pindasid ja tuulutada tube.

Kuna pole teada, kui palju ja millised apteegid 1. aprillist uksed sulgevad, tasub proviisori sõnul koju varuda ka muud vajalikud vahendid, alustades plaastritest, sidemetest, külmakotist ja haavapuhastusvahenditest ning lõpetades piisava retseptiravimite varuga. Samuti tuleb aegumistähtaja ületanud ravimid uute vastu vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles