Eksperdid: hindade kasv kinnisvaraturul jätkub ka sel aastal

Kodu.postimees.ee
Copy
Vananeval elanikkonnal on suur mõju kinnisvaraturule.
Vananeval elanikkonnal on suur mõju kinnisvaraturule. Foto: Shutterstock

Luminori kinnisvaratrendide arutelul kinnitasid eksperdid, et kinnisvarahindade langust sel aastal terendamas ei ole ja kasvu prognoositakse eelmisele aastale sarnasel tasemel. Aasta märksõnadeks on valglinnastumine, suurenevad investeeringud mikrokorteritesse ja üürituru jätkuv kasv.

Nii eratarbijate kui investorite huviorbiiti on jõudnud üha rohkem mikrokorterid, mida soetatakse nii esimeseks püsivaks eluasemeks kui täiendava üüritulu teenimiseks.

«Mikrokorterid on muutumas populaarsemaks eelkõige noorema põlvkonna puhul, kes ei ole valmis püsivalt suure finantskohustusega end siduma,» rääkis Luminori kinnisvaralaenu ekspert Kristjan Jasinski. Ta lisas, et mikrokorterite puhul mängib olulist rolli lisaks soodsamale lõpphinnale ka mugav transpordiühendus teiste linnaosadega.

Arutelul osalejad kinnitasid, et ehkki elanikkonna vananemine mõjutab siinset kinnisvaraturgu oluliselt, on sellest tähtsam asjaolu, et kõige suurem koduostjate grupp vanusevahemikus 25–34 väheneb järgmise kümne aasta vältel keskmiselt kolmandiku võrra.

Tallinna lähiümbrust iseloomustab sel aastal üha süvenev valglinnastumine, mis on toonud suureneva nõudluse ja ehitusaktiivsuse Harjumaal asuvatesse valdadesse. «Inimesed suunduvad keskusest väljapoole, sest seal on odavam ja parem elukeskkond. Sisuliselt on praegu toimumas sarnane trend nagu 2006. ja 2007. aastal, kui Viimsi ja Rae vald väga kiiresti kasvasid,» rääkis Arco Vara kutseline hindaja Mihkel Eliste.

Endoveri müügiprojektijuht Cärolyn Purve kinnitab, et kuigi sel aastal ei ole nii palju uusi projekte peale tulemas, on nõudlus jätkuvalt suur. «Meil on uute arenduste ootel üle tuhande inimese. Lisaks mikrokorteritele on kasvav nõudlus ka suurte luksuslike perekorterite vastu. Piirkondadest näitavad jätkuvat populaarsust Kalamaja ja südalinn ning seda kõrgemast ruutmeetrihinnast hoolimata. Inimeste finantsvõimekus on hea ning see annab julgust kinnisvarasse investeerimiseks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles