Sinu lõputöö on seotud puidust hoonete ehitamisega? Osale konkursil!

Kodu.postimees.ee
Copy
Puitmajasektori teadustöö konkurss on avatud.
Puitmajasektori teadustöö konkurss on avatud. Foto: Shutterstock

Puidust tehasemajade valdkonna lõputööde konkurss ootab üliõpilaste käsitlusi, kuidas sektorit arendada ja probleeme lahendada. Konkurssi korraldavad Eesti puitmajaliit ja klaster kuuendat korda. Parimate vahel jagatakse välja 2000 eurot.

Tehasemaja valdkonna arengusse panustavate teadustööde autorite tunnustamist alustati 2015. aastal. Konkursi kutsus ellu sektori katusorganisatsioon, ja selle  kelle eesmärk on edendada puidust tehasemajade tootmist ja toetada teadus- ja arendustegevust ning motiveerida üliõpilasi tegema sektori arengut toetavaid teadustöid.

Välja antakse kolm preemiat väärtusega 1000, 500 ja 250 eurot. Preemiafondist 250 eurot jaguneb ka parima lõputöö juhendajate vahel. Teadustöö peapreemia pälvib töö, mis annab Eesti puitmajasektorile kandideerinud tööde seast kõige suuremat lisandväärtust või aitab tulemuslikult lahendada mõnda sektori aktuaalset probleemi.

Eesti puitmajaliidu tegevjuht Lauri Kivil sõnas, et keskkonna- ja kliimadebatid on aktiveerinud väga palju ühiskonnarühmi. «Näeme, et sirgumas on äärmiselt keskkonnateadlik põlvkond noori, kelle eesmärk on võidelda jätkusuutliku tuleviku eest.» Kivil lisas, et kliimaneutraalsuse küsimusega tegelevad ka riikide kõrgeimad institutsioonid ja esindajad.

«Ühiskond on mõistnud, et tuleviku kontekstis on võtmetähtsusega küsimus leida taastumatutele ressurssidele alternatiivsed lahendused. Sellel on otsene mõju ka ehitussektorile, kus puidu osakaalu suurendamine ehituses võimaldab märkimisväärselt kasvatada ehituse efektiivsust, vähedada taastumatute materjalide osakaalu ja materjalide raiskamist üldiselt, annab võimaluse väärindada kõrgel tasemel kohalikku puitu ning saavutada riiklikud kliimaneutraalsuse eesmärgid. Loodame, et selle aasta lõputööd käsitlevad just neid teemasid.»

Tehasemaja valdkonna lõputööde konkurss on mõeldud peamiselt inseneri-, ehituse- ja arhitektuurieriala üliõpilastele, kuid preemiale võivad kandideerida Eesti kõikide kõrgkoolide tudengid, kes oma bakalaureuse-, magistri- või rakenduskõrghariduseõppe lõputöö käsitleb kas tehasemaja tootmise, arendamise, turundamise vm seonduva valdkonna aktuaalse probleemi lahendust; või kelle töö annab olulist lisandväärtust Eesti puitmajasektorile. Varem on konkursil käsitletud näiteks puitmajade niiskuskindlust, tulepüsivust, akustikat, kinnituslahendusi jpm.

Preemiad jaotatakse komisjon hinnangu alusel, kuhu kuuluvad EPMLi juhatuse määratud isikud. Hinnatakse eelkõige töö sidusust puitmajaehituse sektoriga, uurimusvaldkonna uudsust, teema mõjukust ja rakenduslikkust ning töö panust puitehituse sektori arengule kaasaaitamisel. Konkurss on osa laiapõhjalisest koostööprojektist, millega edendatakse sektori ning kõrgkoolide vahelist koostööd.

Täpsem info ja kandideerimistingimused on leitavad SIIT.

Tööde esitamise tähtaeg on hiljemalt 10. juuni 2020

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles