Teadlased hoiatavad: energiatõhusad majad võivad tervisele ohtu kujutada (5)

Kodu.postimees.ee
Copy
Energiatõhus maja
Energiatõhus maja Foto: Shutterstock

Paljudel energiatõhusatel majadel on üks suur viga, mis võib hingamisraskuste all kannatavatele inimestele ohtu kujutada.

Energiatõhusate majade disainil on põhiline rõhk suunatud maja eraldamisele ümbritsevast keskkonnast. Selle tõttu kannatavad paljud energiatõhusad majad kehva õhukvaliteedi käes, kirjutab dailymail.co.uk. Puuduliku ventilatsiooni tõttu jäävad tervisele kahjulikud osakesed tuppa lõksu.

Royal College of Physiciansi teadlaste poolt Ühendkuningriigis tehtud uuringust selgub, et kehva õhukvaliteedi ja suurenenud hingamisteede haiguste esinemise arv on omavahel seotud. Halva kvaliteediga õhk on eriti ohtlik lastele, kuna noorte ajud ja kopsud on veel arengujärgus.

Teadlaste sõnul on energiatõhusus tähtis, kuid samal ajal ei tohi ohverdada õhukvaliteeti. Teadlaste sõnul tuleb energiatõhusate majade ehitamisel pöörata suuremat tähelepanu inimeste heaolule. 

Oma kommentaari lisab TalTechi ehitusprofessor Jarek Kurntski 

Ühendkuningriigi teadlastel on õigus – terviseoht on ilmne, kui energiasääst toimub sisekliima arvelt. Eestis on suudetud seda probleemi ennetada, liginullenergia hoonetes on korralikud ventilatsioonisüsteemid, mis töötavad nagu maja kopsud. Kui väga vanades hoonetes saadi hakkama loomuliku ventilatsiooniga, siis uutes õhupidavates hoonetes õhk iseenesest ei vahetu. Õhuvahetuse ja energiatõhususe tagamiseks kasutatakse soojustagastusega ventilatsioonisüsteeme, ilma milleta Eestis sisuliselt ei ole võimalik liginullenergia nõudeid täita. Samuti on Eestis soojustagastusega ventilatsioon nõutud korterelamute renoveerimisel riikliku toetusega. Eesti on koos Põhjamaadega sisekliima ja energiatõhususe küsimustes üks juhtivaid riike ning enamik Euroopast alles lahendab neid probleeme. Aga ka meil on hea teadvustada teiste vigu, kui teravaid probleeme energiasääst sisekliima arvelt võib tekitada rahva- ja töötervisele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles