Saunaõhtuks valmis? Siin on paar kasulikku nõuannet, et viht kauem vastu peaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Saunaviha ettevalmistus.
Saunaviha ettevalmistus. Foto: Shutterstock

Saunamees Andres Andrekson jagab nõuandeid saunaviha ette valmistamiseks.

Andreksoni sõnul kehtib saunaviha ettevalmistamisel lihtne rusikareegel: kuivatatud vihale sooja, külmutatud vihale külma.

«Võtke sobiva suurusega kauss. Laske sinna vett ja torgake viht sisse. Kuivatatud viht on kuumas vees oma 30 minutit või veidi rohkem, siis on ta piisavalt pehme, et kasutada. Aeg-ajalt võiks vihal külge keerata ja nõrutada, et kõik lehed ilusti vett saaksid,» soovitas ta. Lahtised lehed tuleb tema sõnul ära noppida, et need kerisele ei satuks. 

Külmutatud viht saab kiiremini kasutusvalmis

«Võtad külmutatud viha sügavkülmast ja pistad külma vee sisse ning tasapisi ja ettevaatlikult mudid lehed lahti ilma neid vigastamata. 5-10 minutit ja valmis,» seletas Andrekson. Aja olemasolul võib külmutatud viha juba 2-3 tundi varem sügavkülmast tavalisse külma panna ja sellel vaikselt sulada lasta. Nii on tulemus isegi parem ja viht peab kauem vastu.

«Muide, ka kuivatatud vihaga võib piisava ajavaru korral nii teha, et eelmisel päeval teed kuivatatud viha pisut märjaks, saputad lahtised lehed küljest ja pistad niiskest peast kilekotti, kilekoti seod aga kinni ja paned tavalisse külmkappi,» rääkis Andrekson.

Järgmisel päeval, kui on aeg sauna minna, on viht juba parajalt niiskust sisse imanud ning seda ei olegi enam vaja kuumas vees leotada. Andreksoni sõnul võib kausi kohe külmemapoolse veega lavale kaasa võtta.

«Muide lavale kaasa võiks viha olenemata ettevalmistamise viisist ikka jaheda veega võtta. Siis peab viht kuumale parmini vastu ja ei närtsi ära,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles