Pilt selgeks: kas toataime mullas vohav hallitus on tervisele ohtlik ning kuidas sellest lahti saada

Kodu.postimees.ee
Copy
Hallitus
Hallitus Foto: Shutterstock

Paljud rohenäpud on kimpus toataime mulla pinnal vohava hallitusega. Enamikus tekitab hallituse nägemine õudu, kuid õnneks ei ole paanikaks põhjust.

Potitaime mullale tekkiva hallituse põhjuseks on enamasti liigniiskus. Mullas levivad hallitusseened on reeglina saprotroofid ning ei kujuta taimedele ega inimestele ohtu. Saprotroofseks kutsutakse organismi, mis saab oma toitained osmoosi teel surnud orgaanilisest ainest.

Selleks, et taime muld hallitusest prii hoida, ei tohi muld olla liigniiske ega üleväetatud. Hallituse tekkimisel see enam iseeneslikult ära ei kao. Õnneks ei ole mullas olevast hallitusest vabanemine võimatu ülesanne, kirjutab smartgardenguide.com.

Kuidas hallitusest vabaneda?

Hallitusest vabanemiseks tuleb taim istutada uude potti. Enne taime vanast potist välja tirimist, tuleb mulla pinnal olev hallitus eemaldada. Seejärel tuleb taim istutada uude pott koos värske mullaga. Sedasi eemaldad enamiku hallitusest, kuid mitte kõik. Selleks, et takistada hallituse uuesti vohama hakkamist, tuleb nii taimele kui ka mullale pihustada fungitsiidi, millega tõrjutakse taimede seenhaigusi. Fungitsiide on võimalik osta enamikust aianduspoodidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles