Maa-amet: kinnisvaratehingute koguväärtus on seitsme protsendi võrra kõrgem kui aasta tagasi

Kodu.postimees.ee
Copy
Maa-ameti 2019. aasta neljanda kvartali kokkuvõte.
Maa-ameti 2019. aasta neljanda kvartali kokkuvõte. Foto: Shutterstock

Maa-amet avaldas 2019. aasta neljanda kvartali kinnisvaraturu ostu-müügitehingute analüüsi, mis näitab, et tehingute koguväärtus on kasvanud hoolimata tehingute koguarvu mõningasest langusest. Uute korterite müük kasvas teist kvartalit järjest.

2019. aasta neljandas kvartalis tehti üle Eesti kokku 12 418 ostu-müügitehingut. Tehingute arv langes aastases võrdluses poole protsendi võrra ja kvartali võrdluses ligi 1 protsendi võrra.

Ostu-müügitehingute koguväärtus oli lõppenud aasta neljandas kvartalis 932 miljonit eurot, mis tähendab aastases võrdluses ligi 7-protsendilist kasvu ja kvartali võrdluses ligi 6-protsendilist kasvu. Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialist Johannes Nõupuu ütles, et koguväärtuse kasvu taga on jätkuvalt uute korterite ostu-müügitehingute võrdlemisi kõrge osakaal.

Kinnisvaratehingute kokkuvõte.
Kinnisvaratehingute kokkuvõte. Foto: Maa-amet

Korteriomanditega tehti neljandas kvartalis kokku ligi 7000 tehingut, sealhulgas eluruumidega 6063 tehingut. Aastases võrdluses oli eluruumidega tehinguid 3 protsenti enam, samas eelneva kvartaliga võrreldes tehinguaktiivsus langes 2,4 protsendi võrra. 

Lõppenud aasta neljanda kvartali seisuga oli Tallinna uue korteri keskmine ruutmeetrihind 2 618 eurot, kasvades aastaga 17 protsenti.

Järelturul oli korteri keskmine ruutmeetrihind 1 828 eurot, sealjuures aastane kasv oli 6 protsenti. Uus kahetoaline korter maksis keskmiselt 129 478 eurot, järelturul maksis kahetoaline korter keskmiselt aga 87 546 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles