Epoksüvaigust laudade meister: vanaisaga sepikojas veedetud aeg andis kaasa kire puutöö vastu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Eksposiidvaigust laud.
Eksposiidvaigust laud. Foto: Tõnu Tammearu

Epoksüvaigust laudu valmistava Tõnu Tammearu lapsepõlvest alguse saanud vaimustus ning tööeetika saadavad teda tänase päevani.  

«Minu teekond tänaseni on olnud väga pikk. See sai alguse ajast, kui elasin vanavanemate juures. Vanaisa oli sepp ning suur osa lapsepõlvest möödus just koos vanaisaga sepikojas, kus vanaisa tagus alasil tulipunast rauda ning tahus välja metallist oma järgmist teost. Vanaisa oli kuldsete kätega mees, kes töötas nii metalli kui ka puiduga,» heietas Tõnu.

See osa lapsepõlvest on teda suuresti mõjutanud ning andnud kaasa kire puutöö vastu.

«Kire ka selles mõttes, et vanaisa tööeetika oli range ning perfektsionistlik, mida ka mina jälgin oma laudu tehes,» lisas ta.

Iga algus on raske

Tee konkreetselt selliste laudade juurde, mida Tõnu praegu valmistab, leidis ta aastal 2015, mil sattus juhuslikult ühe video otsa, kus tehti samuti epoksüvaigust diivanilaudu. Sel ajal ei olnud tal veel õrna aimugi, mis on epoksüvaik ja mida sellega teha annab.

«Samuti ei näinud see laud 2015. aasta videos sugugi selline välja, nagu praegu minu tehtud lauad Oakmind Designis,» möönas Tõnu.

Epoksüvaigust laud.
Epoksüvaigust laud. Foto: Tõnu Tammearu

Tõnu hakkas tasapisi uurima, millega tegu võiks olla, ning hakkas katsetama. Nagu alguses ikka, seisis ka tema silmitsi tagasilöökidega: kord ei leidnud mees sobivat vaiku, kord tekkis tööprotsessis ootamatuid seisakuid. 

«Täna mõtlen, et huvitav, arvestades, kui palju oli takistusi mu teel, ei jätnud ma tegutsemist ning katsetamist. Siinkohal meenutan just oma vanaisa tööeetikat, kes ei jätnud oma töötegemist katki, kui tekkisid takistused. Minu katsetused saatsid mind tihti hiliste õhtutundideni ning teinekord ka hommikuni välja,» tunnistasTõnu.

Laud kui kunstiteos

Täna Oakmind Designis paneb mees laua sisse kõik selle, mille ta on väikese poisiklutina vanaisaga sepikojas veedetud ajast omandanud. 

Mehe ettevõte valmistab epoksüvaiguga disainlaudu nimega vooglaud, mis inglisepäraselt kõlab «river table». Põhiline puit, mida Tõnu töös kasutab, on kodumaine tamm. 

Epoksüvaigust laud.
Epoksüvaigust laud. Foto: Tõnu Tammearu

«Minu jaoks on iga valminud laud teos, kuna ma olen igasse lauda, igasse detaili pannud sisse tugeva emotsiooni, mis laua valmistamisel on mõtetes mind viinud tagasi lapsepõlveradadele, kui olin väike poiss sepikojas koos vanaisaga, kes valmistas enda meistriteost,» lisas Tõnu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles