Analüütik: hinnarallit kinnisvaraturul ei ole

Kodu.postimees.ee
Copy
Tehingute keskmist hinda mõjutavad väga palju uued korterid, mis ongi üldiselt keskmisest kallimad.
Tehingute keskmist hinda mõjutavad väga palju uued korterid, mis ongi üldiselt keskmisest kallimad. Foto: Shutterstock

Kasv Eesti kinnisvaraturul on põhjendatud ning mingist ülekuumenemisest rääkida ei saa, rääkis kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ERR-i uudisteportaalile.

«Kui eelmine aasta kasvas Eestis korteri keskmine ruutmeetri hind võrreldes 2018. aastaga 5,6 protsenti ja Tallinnas 7,4 protsenti, siis see ei ole hullumeelne,» ütles Toompark «Vikerhommikus» usutluses ERR-ile.

Tema sõnul on suhe, mitu ruutmeetrit korterist saab keskmise palga eest osta, umbes sama, mis see oli kolm aastat tagasi. «Oluline, et räägime kinnisvara hinnakasvust suhtena sissetulekusse. Meil pole kinnisvara hinnad kunagi nii kõrged olnud, aga samuti pole ka meie palgad nii kõrged olnud,» rääkis analüütik.

Toompark meenutas, et ka tööhõive on väga kõrge, mis tähendab, et ka palkade kogusumma, mis teenitakse, pole kunagi nii suur olnud. «Elame rikkamalt kui kunagi varem, aga sellist Eestit me ju tahtsimegi,» tõdes ta,

Toompark selgitas ka, et reaalne kinnisvara väärtuse kallinemine, mis näitab samaväärse kinnisvaraobjekti hinnatõusu, oli madalam kui üldine statistika kajastab. Tehingute keskmist hinda mõjutavad väga palju uued korterid, mis ongi üldiselt keskmisest kallimad. Kui nendega tehakse palju tehinguid, siis hinnatõus on näiliselt kiirem, rääkis ta.

«Seega ma pole hinnaralli väitega nõus,» rõhutas Toompark. Ta leidis ka, et maakleribürood kasutavad hinnarallist rääkides ja seda rõhutades meediat ära oma huvides, et nii põhjendada kõrgemate hindade küsimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles