Ega sa ei hoia kodumasinaid pidevalt vooluvõrgus?

Copy
Kontrolli kodumasinate kasutusjuhendit, et veenduda nende vooluvõrgus hoidmise tingimustes.
Kontrolli kodumasinate kasutusjuhendit, et veenduda nende vooluvõrgus hoidmise tingimustes. Foto: Shutterstock

Kas kodumasinaid peaks pidevalt vooluvõrgus hoidma? Soome ohutus- ja kemikaaliameti Tukes inspektorid annavad nõu.

Tänapäeval on kodudes kümneid elektriseadmeid, mis on päevade kaupa sisselülitatuna vooluvõrgus. Kas aga nii tasuks teha? Soome väljaanne Ilta-Sanomat küsis nõu Tukes'i elektriseadmete juhtivalt asjatundjalt Mika Toivoselt ja peainspektor Sami Karisolalt.

Igavene küsimus: mobiiltelefoni laadija

Nii Toivonen kui Karisola toovad esile telefonilaadija, mille vooluvõrgus hoidmisest on räägitud läbi aegade. Suuremat ohtu sellest ei tohiks tekkida. Karisola mainib, et võtab laadija siiski alati vooluvõrgust välja, kui ta seda parasjagu ei kasuta.

Kui vaadata kodus ringi, on selge, et nii televiisorid, digiboksid, cd-mängijad kui ka pesumasinad ja kuivatid on pidevalt vooluvõrgus. Näiteks televiisorid on planeeritud töötama viisil, et need on kogu aeg vooluvõrgus ja ooterežiimis.

Inspektorid panevad südamele, et alati peaks kodumasina kasutusjuhendi üle vaatama ning kontrollima, mida seal vooluvõrgus hoidmise kohta kirjutatakse.

Ära hoia neid masinaid pidevalt vooluvõrgus!

Toivonen soovitab võtta vooluvõrgust välja kõik köögimasinad, mis parasjagu kasutust ei leia. Blenderid on seejuures ühed tüüpilisemad masinad, mida ei tohiks vooluvõrku jätta. Röster, kohvimasin ja teised köögitasapinnal olevad väikesed seadmed tuleks samuti vooluvõrgust välja võtta. Toivonen ütleb, et mõned inimesed jätavad näiteks fööni pidevalt vooluvõrku. Nii ei ole siiski soovitatav teha, kuigi föönil on olemas on/off lüliti. Ei ole mõistlik seda kuhugi vedelema jätta, kuna föön võib halvimal juhul näiteks kapi pealt kukkuda ja tööle minna.

Ooterežiim võib kulutada ootamatult palju elektrit

Paljudele elektriseadmetele on tänapäeval ette nähtud täpne ooterežiimi elektritarve ehk siis teatud hulk elektrienergiat, mida seade võib ooterežiimis tarbida. Näiteks mikrolaineahju kell ja paljude kodumasinate muud funktsioonid, mis kulutavad kogu aeg elektrit. Majapidamistes võib seetõttu kuluda mitmekümneid vatte, kuigi ükski masin ei tööta.

Kontrolli pistikupesa seisukorda

Seadmete pistikupessa ühendamine ja väljavõtmine ei tee iseenesest seadmele ega pistikule halba. Pistikupesa võib aga saada kannatada. Mida rohkem seda kasutatakse, seda tõenäolisemalt pistikupesa kontaktid nõrgenevad.

Kui mingit pistikupesa kasutatakse palju kordi päevas, on mõistlik pesa olukorda kontrollida. Kui pistikupesa hakkab soojenema või tõmbub mustaks, tuleks pesa uue vastu välja vahetada. Ka pistikupesa maandusklemmid võivad saada kannatada.

Kõige üldisem ja ka ohtlikem viga, mida pistikupesade puhul tehakse, on see, et neil lastakse aja jooksul liiga palju kuluda. Siis võib pistiku ja pistikupesa ühenduskoht lõdveneda ja seal võib tekkida sädemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles