Kinnisvaraeksperdi prognoos aastaks 2020: Tallinnas hinnad tõusevad, mujal langevad

Kodu.postimees.ee
Copy
Hinnatõus puudutab eksperdi sõnul vaid suuremaid tõmbekeskuseid.
Hinnatõus puudutab eksperdi sõnul vaid suuremaid tõmbekeskuseid. Foto: Shutterstock

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul on järgmisel aastal Tallinnas ja selle lähiümbruses oodata kinnisvara jätkuvat hinnatõusu, vahendab kinnisvaraportaal City24

Martin Vahteri sõnul veab Tallinna hindasid üldine majanduskasv, sellega kaasnev palgatõus ning ka linnastumine. «Kinnisvara hinnad kasvavad koos üldise elukallidusega ning järgmisel aastal võib oodata Tallinna ja veel paari-kolme tõmbekeskuse korterite 5–7-protsendilist tõusu,» ütles Vahter.

«Järjest paremini teeniv keskklass domineerib turul ning ostab uhkeid kodusid, mistõttu turg niiöelda murdub 50 000 eurot kallimate hindade juures kui seni. Kui seni langes ostjate arv selgelt 200 000 eurot ja kallimate korterite juures, siis nüüd on see piir 250 000 juures. Majade puhul on valulävi tõusnud 300 000 pealt 350 000 euroni,» ütles Vahter.

Möödas on ka aeg kui arendajad tegid kallima otsa korteritele suure, isegi 100 000-eurose allahindluse. «Kui arendajal raha jätkub, siis pole tal erilist motivatsiooni kiirelt ja soodsalt kallis korter ära müüa,» lisas Vahter.

Hinnatõus puudutab Martin Vahteri sõnul siiski ainult suuremaid tõmbekeskuseid. «Pealinna lähivaldadesse kerkib kümnete kaupa ridaelamuid nii suure tempoga, et ühest otsast maja veel ehitatakse, aga teises juba elavad inimesed sees,» rääkis Vahter ja lisas, et langeva elanike arvuga Eesti piirkondades võib kinnisvara hoopis väärtust kaotada.

Korterid muutuvad järjest väiksemaks

1Partner Kinnisvara juhi sõnul läheb ehitamine paratamatult järk-järgult kallimaks. «Ehitushinda mõjutavad nii tööjõukulude kasv kui pidevalt rangemaks muutuvad energiasäästu-nõuded,» kommenteeris Vahter.

«Kui ühe ruutmeetri ehitamise hind kasvab, siis teevad arendajad kättesaadava lõpphinna hoidmiseks selle võrra väiksemaid kortereid. Uusarendused on timmitud üliefektiivseks ja ühtegi lisa-ruutmeetrit juurde ei toodeta. Sisuliselt jõuab kinnisvarasse sama trend, mis reisimisel – lennuki istmed ja reavahed muutuvad järjest kitsamaks,» ütles Vahter.

Martin Vahteri sõnul on uued odavama otsa kahe- ja kolmetoalised korterid senisest kümmekond ruutmeetrit väiksemad. «Õnneks paigaldatakse väiksematesse korteritesse tihti parem ventilatsioon, õhk ei saa otsa ja kodus kannatab endiselt elada,» lisas Vahter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles