Pühademölluks valmis? Eesti Korteriühistute Liit soovitab kodust lahkudes ukselukust kiire klõps teha

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Eesti Korteriühistute Liidu soovitusi pühadeks.
Eesti Korteriühistute Liidu soovitusi pühadeks. Foto: Shutterstock

Pikad pühad on tulekul ning nii mõnedki inimesed plaanivad uue aastani linnakodust eemal olla - Eesti Korteriühistute Liit jagab soovitusi, kuidas muretult pühi veeta.

Eesti Korteriühistute Liit tuletab meelde mõned lihtsad reeglid, kuidas kodu talvel pikemaks ajaks üksi jätta. On süda rahul ning ka pühad mööduvad selle võrra meeleolukamalt.

Ära jäta korterit kütmata

Kuigi kedagi pole kodus, ei tohi eluruume kütmata jätta.  Korteris mõistlikku temperatuuri hoidma kohustab ka korteriomandi- ja korteriühistuseadus - korteriomanik on muu hulgas kohustatud hoidma oma korteri piires sellist temperatuuri ja õhuniiskust, mis tagab kaasomandi eseme säilimise ning teiste eriomandite esemete kasutamise nende otstarbe kohaselt ja ilma ülemääraste kulutusteta. Mõistlikuks temperatuuriks loetakse mitte alla +18 kraadi.

Vaata üle elektrijuhtmed ja lülita kodumasinad vooluvõrgust välja

Enne lahkumist tuleb kontrollida, et kodused elektriseadmed oleksid korras ning lülitada vajadusel ka kõik kodumasinad vooluvõrgust välja. Nii säästad raha ja hoolitsed turvalisuse eest.

Ära jäta tulekoldeid valveta

Enne lahkumist veendu, et tulekolded ja küünlad oleksid nõuetekohaselt kustutatud, ahju- ja kaminasiibrid ohutus olekus ning suitsu- ja vinguandur töökorras.

Ära jäta koduloomi üksi

Koduloomad kardavad pühadehooajaga kaasnevat tulevärki, sestap ei ole paslik neid üksinda koju jätta. Võimaluse korral tasub kaaluda sõprade või professionaalse loomahotelli abikätt. 

Kui lubad kellegi äraoleku ajaks oma koju, jaga põhjalikke selgitusi

Mõned inimesed lubavad oma äraolekul kellelgi teisel korterit kasutada. Sellistel puhkudel tuleb veenduda, et inimesel on head ja ausad kavatsused. Samuti tuleb talle piisavalt instruktsioone jagada, et inimene võõras eluruumis hätta ei jääks. 

Hoolitse selle eest, et pühadekaunistused ei hakkaks teisi segama

Vilkuvad tulukesed ja muusikalised kaunistused aknal või rõdul võivad küll palju rõõmu pakkuda, ent ajapikku paraku ka üsna tüütuks muutuda. Kaunistustega tuleb jääda hea maitse piiresse, lülitada välja arvuti ja muud tehnikaseadmed.

Hoolitse, et korteriühistul oleks sinu toimivad kontaktid

Anna korteriühistule oma toimivad kontaktid, et neil oleks võimalik erinevate vahejuhtumite korral ühendust võtta. Uue korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohaselt on korteriomanik kohustatud teatama korteriühistule oma olemasolevate sidevahendite andmed, eelkõige telefoninumbri või e-posti aadressi.

Veendu, et sulgesid ukse

Enne toast lahkumist tuleb kontrollida, et aknad-uksed oleksid suletud. Mure vastu, kas ikka sulgesid välisukse, aitab lihtne nipp - kui ukse lukku keerad, tee lukust mobiiltelefoniga kiire fotoklõps. Nii ei pea sa kaugel olles pead vaevama, kas uks ikka sai lukustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles