Mikrobioloog soovitab: täpselt nii tihti tuleb voodilinu pesta

Kodu.postimees.ee
Copy
Voodi
Voodi Foto: Shutterstock

Voodilinade vahetamine on miski, mis ununeb ka kõige usinamatel tihti ära. Kuid pikalt samade linade vahel magamine võib tervisele ohtu kujutada.

Voodilinad on nagu riided, mis vajavad regulaarselt pesemist. Nii nagu ei kanta ühte t-särki nädal aega järjest, ei tohiks ka samades linades rohkem kui nädal magada.

Linade vahele koguneb öösel kehalt vedelikke ja surnud naharakke, mis loovad suurepärase keskkonna kõikvõimalike mikroorganismide vohamiseks, kirjutab apartmenttherapy.com. Mikorbioloog Laura Bowateri sõnul võib linade vahelt leida selliseid haigustekitajaid nagu: kolibakter, hallitus, herpes, noroviirus, influentsa ja palju muudki. 

Journal of Allergy and Clinical Immunology poolt läbi viidud uuringus selgus, et 75 protsendil Ameerika Ühendriikide majapidamistest leidus linade vahel 3-6 allergeeni. Isegi kui inimesel ei ole nende vastu allergiat, võivad allergeenid sellegi poolest tekitada allergilisi reaktsioone. 

Bowateri sõnul tuleks voodilinu pesta mitte harvemini kui üle ühe nädala. Sellegi poolest soovitab mikrobioloog haigustest hoidumiseks pesta voodilinu nii tihti kui võimalik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles