Leiliruum korteris pole enam kättesaamatu luksuslahendus

Kodu.postimees.ee
Copy
Saunaehitust planeerides tasub konsulteerida asjatundjatega, kes aitavad leida sinu suvilasse, maakodusse või linnakorterisse kõige paremini sobiva lahenduse.
Saunaehitust planeerides tasub konsulteerida asjatundjatega, kes aitavad leida sinu suvilasse, maakodusse või linnakorterisse kõige paremini sobiva lahenduse. Foto: Shutterstock

Eestlane ja saun, kes meid jõuaks lahuta? Näib, et ei saagi, kuna eelnevatel aegadel vaid majaomanike eeliseks olnud sauna leiame nüüd üha enam ka kortermajadest.

Meie kliimas on saun koht, kus saab talvel külma kontidest välja ajada, sügisel rõskust ja kehva meeleolu tõrjuda.

Saunamaailma ehitusosakonna juhataja Mihhail Grossi sõnul saab tänu viimastele tehnoloogiasaavutustele tänapäeval ehitada sauna peaaegu igasse ruumi ja kohta.

«Tänapäevase minisauna ehitus on päris keeruline ja nõuab süvateadmisi tehnilises valdkonnas ning ohutus- ja kasutusreeglite järgimist,» märgib ta.

Millest alustada?

Kõigepealt peab sauna ehitamiseks valima sobiva koha majapidamises. Sauna ehitamiseks võib valida näiteks väikese koridori, panipaiga, sahvri või isegi mõne tühjalt seisva toa.

Eriti hästi sobib selleks Grossi sõnul vannituba, kus vanni asemele on paigaldatud dušikabiin. Samuti on infrapunasauna võimalik ehitada ka rõdule.

Saunapoint OÜ projektijuht Mario Raja sõnul on sauna ehitamine korterisse põnev väljakutse, mis vajab ka teatavat eeltööd. «Alustada tuleks ruumi planeerimisest,» selgitab Raja. «Saun peaks moodustama pesuruumiga ühe terviku, et saaks lavalt tulles otse pesema minna.»

Vähim sauna põrandapindala saab Raja sõnul olla 1,2 m x 1,2 m.

Sauna kubatuuri on asjatundjate sõnul üsna lihtne arvutada. Igale inimesele on Grossi väitel vaja vähemalt kaks kuupmeetrit. Lae kõrgus saunas peab olema vähemalt kaks meetrit põrandalt. 1 kW = 1 kuupmeeter, nendib ta.

«Majades, kus on paigaldatud gaasipliidid, peab korralikult läbi mõtlema sauna suuruse ja võimsuse, sest sellistes majades on tihtipeale olemas mõningad piirangud vastavalt agregaadi võimsusele,» seletab Gross. Sel juhul peab läbi viima spetsiaalse toitekaabli, mis läheb mõõtjast kuni keriseni välja.

Majad, millesse on paigaldatud elektripliidid võimsusega viis-kuus kilovatti, ei tohiks saunakerisele võimsusega kolm-neli kilovatti mingeid raskusi seoses elektrivõrguga tekitada. Kasutades ühenduskaablit, võib saunakerise vajadusel ühendada elektripliidiga, aga selleks, et vältida lisakoormust, ei soovitata elektripliiti ja saunakerist reeglina samaaegselt kasutada.

Raja sõnul saab ahiküttega korterisse hea õnne korral ehitada ka puuküttega sauna, kuid spetsialist soovitab korterisse siiski elektrikerist, kuna see on kompaktsem ja oluliselt lihtsam kasutada. Puuküttega keristel on ka ohutuskaugused suuremad, mis seab sauna kujundamisele kindlad piirid ja nõuded.

Korterisauna sobib seega kõige paremini väikeste parameetritega elektrikeris. Valida võib nii klassikalise seinale kinnituva kerise kui ka sihvaka võrkkorpusega mini-tornkerise. Raja sõnul on eriti kompaktsed spetsiaalsed n-ö nurgamudelid, mis võtavad eriti vähe ruumi.

Raja soovitab oma plaanidesse kaasata mõni tuttav elektrik, kes aitab elektrisüsteemiga seonduvaid probleeme lahendada. «Kuna korterisaun on reeglina väike, siis on õnneks ka keris väikese võimsusega. Suurema sauna ja võimsama kerise puhul peab ka elektrikilbis mõned seadmed ümber vahetama,» sõnab ta.

Bauhofi kõneisiku Rünno Lendi sõnul on kindlasti oluline ka laudise ja lava immutamine ja hooldus selleks mõeldud õlidega. «Higi mõjul kaob puidult aja jooksul kaitsev õlikiht ja lavalauad muutuvad hallikastumedaks,» seletab ta. Seetõttu on äärmiselt oluline leida aega ka sauna hooldustöödeks – vähemalt kord aastas tuleks seadmed ja tehnika üle kontrollida ja sauna pinnad hoolikalt puhastada.

Õhk liikuma

Hea sauna omadusteks on Rünno Lendi sõnul leili kõrge hapnikusisaldus ja korralik ventilatsioon. Viimane paneb õhu liikuma ja muudab leilivõtmise nauditavaks – elektriküttega kerised muudavad õhu sageli kuivaks, mis kombinatsioonis halva ventilatsiooniga võib põhjustada saunatajatel ebamugavustunnet.

«Eeldatavasti on sinu korteri pesuruumis juba olemas mingisugune väljatõmbesüsteem. Juhul kui pole, tuleks see kindlasti teha,» paneb Raja südamele.

Kui pesuruum ja saun on kenasti ventileeritud ja ülejäänud korterist isoleeritud, ei tohiks Raja sõnul hallitusega probleeme esineda.

Ehitus nõuab luba

Selleks, et sauna ehitamisega probleeme ei tekiks ja valminud saun ka seaduse silmis korrektne oleks, tuleb teavitada ehitusest oma majanaabreid ja kohalikku omavalitsust. «Pöördu projekteerija poole, kes vajalikud joonised ja dokumentatsiooni sinu eest kokku paneb,» soovitab Raja.

Pisikese korterisauna projekt on tema sõnul kindlasti taskukohase hinnaga, kuna töömaht on võrdlemisi väike. «Kui kogu ehitus on korrektselt planeeritud, siis ehitamisel takistusi ei teki, võid selles kindel olla.»

Raja sõnul on korterisauna ehitamine väga hea idee, kuna lisaks lõõgastavale saunamõnule muutub korteri hind umbes kümme protsenti kallimaks. «Saun on sinu korteri lisandväärtus, mis annab sulle tulevikus müügieelise,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles