Oluline põhjus, miks peab talveajal toas niiskuse kontrolli alla saama

Kodu.postimees.ee
Copy
Märg aken
Märg aken Foto: Belle Co / Pexels

Kätte jõudnud külm ja rõske aastaaeg ei rõõmusta just paljusid. Õuest tuppa toodav niiskus loob hallituse vohamise jaoks täiuslikud tingimused.

Külm ja rõske elamine on täiuslikuks keskkonnaks tervisele ohtliku hallituse vohamiseks. Kui hallitus on ennast kodu seinte vahel sisse seadnud, on temast lahtisaamine üpriski keeruline ettevõtmine. Targem on hallituse levikut ennetada, kui tegeleda tagajärgedega, kirjutab idealhome.co.uk.

Siin on kuus lihtsat nippi, kuidas niiskus kodus kontrolli alla saada.

Kuivata igal hommikul aknaid

Võta igal hommikul paar minutit aega, et pühkida akendelt maha sinna öö jooksul kondenseerunud vesi. Aknaraami pragudesse imbuv niiskus on hallituse vohamise jaoks suurepäraseks kohaks. 

Ära unusta köögikubu kasutada

Toidu valmistamisel tekib palju veeauru. Kata toidu valmistamisel potid ja pannid kaanega, et seal olev veeaur tuppa laiali ei lendaks. Lisaks ära unusta köögikubu sisse lülitada. See kasulik abimees viib köögis tekkinud veeauru otsejoones majast välja. 

Ära lase vannitoast niiskust välja

Tänapäeval on vannitubadesse sisse ehitatud ventilatsioonisüsteemid, mis saavad suurepäraselt iseseisvalt tekkinud niiskusega hakkama. Ära hoia pesus käimise ajal vannitoa ust lahti, kuna tekkiv veeaur levib sedasi üle terve elamise. Pärast pesus käimist kuivata rätikuga kohe vannitoa seintelt tekkinud niiskus. 

Õhuta elamist

Suvel tundub see meile normaalsena, et hoiame akent lahti ja laseme värske õhu tuppa. Kuid tihtipeale ununeb see meil talve saabudes ära. Ava igal hommikul vähemalt 15 minutiks elamises mitu akent, et tekiks õhuvool, mis toas oleva niiskuse õue kannaks. 

Hoia kodu soojana

Toas olev niiskus kondenseerub seintele, kui soe õhk puutub kokku külma seinaga. Seega on oluline, et koduseinad oleksid mõnusalt soojad. 

Investeeri õhukuivatisse

Kui eelnimetatud tegevused tunduvad liiga kaelamurdvad, siis investeeri õhukuivatisse. Neid kasulikke vidinaid on võimalik endale soetada elektroonikapoodidest paarikümne euro eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles