Koduahi ei ole Iru elektrijaam ⟩ Õigesti ahju küttes säästad raha ja tervist

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Vähemalt kord aastas tuleks lasta korstnapühkijal puhastada korsten ja küttekolded.
Vähemalt kord aastas tuleks lasta korstnapühkijal puhastada korsten ja küttekolded. Foto: Shutterstock

Keskkonnaministeerium alustas novembris teavituskampaaniat «Õigesti ahju küttes säästad raha ja tervist». Ministeerium soovib kampaaniaga juhtida elanike tähelepanu, kui olulised on õiged kütmisvõtted nii inimese tervisele, keskkonnale kui ka ahjuomanike rahakotile.

Arvatakse, et niiskete puude kasutamisel on ainukeseks probleemiks nende halvem süttimine. Märja puiduga küttes rikutakse oma küttekollet ja korstent ning õhku eraldub oluliselt rohkem saasteaineid. Lisaks on märja puidu kütteväärtus mitu korda väiksem.

Keskkonnaminister Rene Koka sõnul ei teagi inimesed tihti, et teevad ahju, kaminasse või pliidi alla tuld tehes midagi valesti. «Õige tuletegemisega saab igaüks anda panuse parema õhukvaliteedi heaks. Kõige olulisem on kasutada vaid kuiva puitu,  süüdata tuli pealtpoolt ning kütteseadmeid tuleks regulaarselt hooldada.»

Paljudes tekitab hämmingut soovitus süüdata tuli pealtpoolt. Kui aga nii toimida, liigub tuli ülalt alla ning põlemisprotsess saab alata stabiilsemalt ning tekkivate saasteainete heitkogused on oluliselt madalamad ja kütmisest saadav kasutegur palju suurem.

Keskkonnaministeeriumi välisõhu ja kiirgusosakonna peaspetsialisti Siim Selliku sõnul on Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ahjulaboris katsetega tõestatud, et niisket halupuitu kuiva asemel kasutades on peenosakeste heitkogused üle kahe korra kõrgemad. «Otseselt vähki tekitavate ühendite osas on heitkoguste erinevused niisket puitu kasutades veelgi suuremad, olles kohati isegi kuni kümme korda kõrgemad,» lausus Sellik.

Jätkuvalt vajab ülekordamist, et prügi põletamisega seatakse ohtu nii iseenda kui ka oma lähedaste tervis. «Koduahi ei ole Iru elektrijaam, kus kõik mürgised suitsugaasid ära põlevad,» rõhutab Sellik.

Vähemalt kord aastas tuleks lasta korstnapühkijal puhastada korsten ja küttekolded. Ahju ja selle lõõristiku korrashoid tagab piisava tõmbe, mis mõjutab otseselt põlemisprotsessi. Kui kütmise ajal tuleb korstnast valget suitsu, on kütmisega kõik korras. 

Kampaania kestab järgmise aasta märtsini. Kampaania jaoks on loodud koduleht www.kutaoigesti.ee, kus jagatakse ahjuomanikele kasulikke nõuandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles