«Ei hooli Ukrainast s*****i»: USA Kiievi saatkonna ametnik kuulis pealt Trumpi vestlust uurimistest (3)

Copy
David Holmes Esindajatekoja luurekomitees aru andmas.
David Holmes Esindajatekoja luurekomitees aru andmas. Foto: Michael Brochstein / ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA suursaatkonnas Kiievis töötav David Holmes ütles, et kuulis pealt USA Euroopa Liidu suursaadiku Gordon Sondlandi ja USA presidendi Donald Trumpi telefonivestlust, kus nad arutasid Ukrainalt soovitud uurimisi.

Holmes kirjeldas 26. juulil ühe Kiievi restorani välisterrassil toimunud lõunat, kus laual oli pudel veini ning osalised arutasid Sondlandi hotelliäri turundusstrateegiat.

Seejärel ütles Sondland, et helistab oma mobiililt Trumpile ja annab talle ülevaate viimastest arengutest. Holmesi sõnul oli vestlus vali ja meeldejääv.

Üks hetk kuulis Holmes enda sõnul, kuidas Sondland ütles Trumpile, et Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi «armastab su p****t».

«Siis kuulsin president Trumpi küsimas: «Seega ta teeb uurimise ära?» Suursaadik Sondland vastas: «Ta teeb selle ära.» Holmesi järgi olevat Sondland siis Trumpile öelnud, et Zelenskõi teeb «kõike, mis sa temalt küsid».

Telefonikõne järel küsis Holmes Sondlandilt, kas on tõsi, et Trump «ei hooli Ukrainast sittagi».

Sondland vastas, et tõepoolest nii on.

«Tõin välja, et Ukrainas toimuvad suured asjad, näiteks sõda Venemaaga, ja suursaadik Sondland vastas, et ta pidas silmas «suuri asju», mis on kasuks presidendile, näiteks Bideni uurimine, mida ajas taga härra Giuliani,» lausus Holmes.

Ta pidas silmas Trumpi ihuadvokaati Rudy Giulianit, kes üritas saada Ukrainat uurima USA kunagise asepresidendi Joe Bideni ja tema poja Hunteri tegemisi Ukrainas.

Holmesi ülevaade vestlusest on suuresti sama mis Sondlandi enda versioon, kuigi Sondland ütles kolmapäeval vande all tunnistusi andes, et ta ei mäleta Bideni arutamist Trumpiga.

Trump teatas Holmesi tunnistuse ajal, et ta ise pole kunagi suutnud kuulata kõrvalt kellegi telefonikõnet. «Olen isegi üritanud, kuid edutult.»

Holmes andis neljapäeval ütlusi esindajatekoja uurimise raames, mis üritab välja selgitada, kas Trump hoidis kinni Ukrainale mõeldud sõjalist abi, et saada Kiiev Bideneid uurima.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles