Kreeka: Türgi peab lõpetama väljapressimise EL-ilt abi saamiseks

Copy
Kreeka päästjad aitavad Türgist saabunud migrantidel maabuda.
Kreeka päästjad aitavad Türgist saabunud migrantidel maabuda. Foto: AFP / Scanpix

Türgi peab lõpetama väljapressimise, kui tahab saada Euroopa Liidult rohkem abi migrantidega toimetulemiseks, ütles Kreeka migratsiooniminister Giórgos Koumoutsákos eile Washingtonis.

Ta väljendas muret Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ja teiste kõrgete ametnike ähvarduste pärast «avada väravad» Euroopasse, kui liit ei anna suuremat abi.

Kui Türgi «jätkab kordamist, et me avame tulvaväravad, siis mida nad (migrandid) teevad, on see, et nad liiguvad nendele tulvaväravatele lähemale, ootama nende avanemist,» ütles Koumoutsákos, viidates migrantide Türgist Kreekasse saabumise 240-protsendisele kasvule alates maist.

Koumoutsákose sõnul tahab Kreeka sellegipoolest, et Euroopa Liit «kaaluks positiivselt» Türgi taotlust saada rohkem kui kuus miljardit eurot, mida lubati Ankarale 2016. aastal migrantidevoolu peatamiseks.

«Kuid asjaolu, et Türgi küsis seda raha väljapressimise või ähvarduste abil, ei tekita vajalikku poliitilist õhustikku eurooplaste jaoks raha andmise otsustamiseks,» lisas ta.

«Euroopa ei saa tegutseda ähvarduste või väljapressimise tingimustes. Nii nagu eurooplased peaksid mõistma olukorda, millega türklased silmitsi seisavad, peab Ankara omakorda aru saama, et see ei ole viis Euroopaga suhtlemiseks,» ütles Kreeka minister.

Juulis peetud valimiste järel võimule tulnud konservatiivist peaminister Kyriákos Mitsotákis on lubanud karmimat lähenemist migratsioonile kui eelmine, sotsialistidest valitsus, mis lubas riiki Süüriast ja mujalt pärit migrante.

Türgis on peavarju leidnud umbes 3,6 miljonit Süüria põgenikku ning Kreeka on peamine transiitriik Euroopa Liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles