Mart Helme: Iltalehti ajakirjanik mõistis mind valesti (45)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Mart Helme
Mart Helme Foto: Tairo Lutter

Siseminister Mart Helme lükkas ümber väite, nagu ta oleks Soome meediale öelnud, et Eesti valitsus tegeleb NATO-le alternatiivi otsimisega, kuid toonitas, et Eesti peab suurendama iseseisvat kaitsevõimet. 

«Ma ei ole öelnud, nagu tegeleks meie valitsus koos naaberriikidega NATO-le alternatiivi otsimisega. Kui Iltalehti ajakirjanik minu sõnadest sedamoodi aru sai, siis mõistis ta mind valesti. NATO on ja jääb meie olulisimaks julgeolekugarantiiks,» selgitas ta. 

Küll aga rõhutas Helme, et tema sõnum on alati olnud, ja on seda ka ministrina, et iseseisev rahvas ja riik peavad suutma ennast kaitsta ka olukorras, kus rahvusvahelised julgeolekugarantiid mingil põhjusel ei toimi. «Eesti peab suurendama iseseisvat kaitsevõimet,» lisas ta. 

Helme lisas, et kui kahe suure NATO riigi juhid – USA president Donald Trump ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron – on juhtinud tähelepanu alliansi kaitsevõime puudustele, on lubamatu teha nägu, et meid Eestis see kõik ei puuduta. «Tõsiasjade eiramine maksab riigikaitses valusalt kätte,» jätkas Helme. 

«Samuti ei nõustu ma nendega, kes väidavad, et tähelepanu juhtimine puudustele NATO kaitsevõimes vähendab alliansi heidutusvõimet. Alates 2016. aastast on mitu USA mõttekoda – viimati Jamestown Foundation käesoleva aasta oktoobris – juhtinud tähelepanu, et NATO juhtimisstruktuur ja jõud Poolas ja Baltikumis pole piisavad võimaliku agressiooni tõrjumiseks. Olukorda on vaja kiiresti parandada. Meie vaenlast heidutab ainult liikmesriikide tegelik kaitsevõime,» teatas Helme pressiteate vahendusel. 

Mart Helme ütles Soome ajalehele Iltalehti et NATO on kriisis ning et Eesti valitsus valmistab ette plaani B juhuks, kui allianss ei suuda oma ülesandeid täita. «Me ei tea, mida ameeriklased kavatsevad teha. Paljud meie ministrid on seal kohal käinud, aga kõik räägivad vaid Hiinast, Hiinast ja Hiinast. Harva räägitakse Venemaast,» rääkis siseminister teisipäeval Tallinnas käinud Soome poliitikaajakirjanikele.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles