Kuus asja, mis ei tohiks kunagi valamusse sattuda

Kodu.postimees.ee
Copy
Valamu
Valamu Foto: Shutterstock

Tihti läheme kergema vastupanu teed ja laseme köögivalamust pikemalt mõtlemata alla asju, mis võivad tekitada äravoolutorus ummistusi.

Iga päev tekib kraanikaussi lugematul hulgal musti nõusid ja toidujäätmeid. Valamuga heaperemehelikult käitumiseks peaksime pöörama tähelepanu sellele, mida me äravoolu torru laseme. Vastasel juhul võime end järsku leida olukorrast, kus ummistus on muutunud nii suureks, et abi leiab ainult torumehelt.

Siin on nimekiri asjadest, mida mitte mingi hinna eest ei tohiks valamust alla lasta, vahendab thespruce.com.

Õli ja rasv

Vahet ei ole, kas tegemist on taimse või loomse rasvaga, mõlemad toovad endaga kaasa kraanikausi ummistuse. Rasv on kuumana vedel, kuid jahtudes hakkab rasv tarduma, moodustades äravoolutorus suuri rasvakogumeid, mis takistavad vee ära voolamist.

Kohvipuru

Kohviarmastajate jaoks on kohvipuru valamus sage külaline. Kuid valamu heaolu jaoks see seal olla ei tohiks. Märjaks saades hakkab kohvi puru paisuma ja äravoolutorru jõudes moodustavad puru osakesed suuri kobaraid, mis toru ummistavad. 

Värvid

Kindlasti pole hea mõte lasta valamust alla värve. Olgu nendeks kas veel või õlil põhinevad värvid. Ükski neist ei tohiks otsapidi valamusse jõuda. Värvide sattumisel äravoolutorru, hakkavad nad toru seintele kinni jääma ja takistavad äravoolu.

Pasta, riis ja teised toidujäätmed

Riis ja pasta hakkavad vette sattumise järel paisuma, mistõttu tuleks nende sattumisel kraanikaussi nad sealt kiiremas korras ära koristada. Valamust ei tohiks alla lasta ka väga peeneks hakitud puu- ja köögivilju. Igasugused toidujäätmed hakkavad äravoolutorus omavahel kokku kleepuma, moodustades ummistusi tekitava kogumi.

Munakoored 

Parim viis munakoortest vabanemiseks on nad komposteerida. Võib küll tunduda, et mõni üksik munakoore tükk suurt pahandust ei tee, kuid tegelikult kleepuvad munakoore tükid teiste jäätmete külge. See omakorda suurendab ummistuste tekkimise riski.  

Ravimid

Kõikvõimalikud ravimid, mis on aegunud või mida sul enam vaja ei lähe, ei tohiks lõpetada otsapidi valamus. Veepuhastusjaamad ei ole piisavalt efektiivsed, et ravimeid reovee seest eraldada. Selle tõttu satuvad ravimijäägid tihtipeale tagasi keskkonda, kust nad jõuavad ringiga meie joogivette ja toidulauale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles