Puust ja punaseks: ajaloolised tapeedid ja nende säilitamine

Copy
Aegade jooksul üksteise peale liimitud tapeedid võivad moodustada üsna paksusid tapeedipakke.
Aegade jooksul üksteise peale liimitud tapeedid võivad moodustada üsna paksusid tapeedipakke. Foto: Shutterstock

Kes ei oleks vanas majas remonti tehes ühel hetkel jõudnud tapeedikihtideni. Üldjuhul on edasine toimetamine olnud juba väga enesestmõistetav – tapeet seinalt maha ja prügikonteinerisse. Vanad tapeedid kannavad endas olulist infot hoone ja selle interjööri ajaloo kohta ning enne kui vana tapeedikiht halastamatult seinalt rebida ja olematuks teha, on soovitav võtta natukene aega, mõelda ja uurida, millega tegu.

Seinte paljakskiskumise moodi on praktiseeritud alles viimasel ajal, enne oli kombeks uus tapeet vana peale panna, vahele makulatuur ja nõnda on tapeedikihid aja jooksul aina kasvanud ja kasvanud. Ja seda õnneks, sest ainult seetõttu on tänaseni säilinud tapeedinäidiseid ka kaugematest aegadest, oleneb kui vana majaga tegu on.

Viljar Vissel, MTÜ Eesti Tapeedikogu eestvedaja ütleb, et MTÜ saab pidevalt teateid uute tapeedileidude kohta üle Eesti. Vanu tapeete tuleb lisaks mõisatele ette täiesti tavalistes kortermajades nii linnades, väikelinnades, alevites kui mõnel määral ka talumajades.

Erinevad stiilid

Suur osa Eestis leitavatest vanadest tapeetidest võib paigutada 19. sajandi teise poole ja Teise maailmasõja vahelisse perioodi. Ühte kindlat Eestile omast stiili on tapeedirestauraatori Kadri Kallaste sõnul raske välja tuua. Näiteks 20. sajandi alguse tapeedikujundust mõjutas juugendstiil oma taimornamentide ja inimfiguuridega. Samasse perioodi kuuluvad ka tekstiilimitatsioonidega tapeedid, mida lähemalt silmitsedes on näha kanga lõimejooksud ja tekstiilikude.

Tapeedikujundust on inspireerinud ka kunstivoolud ekspressionism ja kubism, mille mõjutustel said eelmise sajandi 20ndate aastate tapeedid endale tugevad värvid ja värvikontrastid. Kadri Kallaste nendib, et ekspressionistlikke ja kubistlikke siniseid, punaseid, roosasid, kollaseid tapeete tuleb palju ette ka eestiaegsetes majades.

30ndate tapeedid toovad endaga kaasa juba lihtsama kujundi, moodi tulevad nn pudru (inglise keeles tuntud kui porridge wallpaper) tüüpi tapeedid. Selline kujundus, kus puuduvad konkreetsed kujundid ja muster koosneb hajusatest värvilaikudest iseloomustab tolleaegset ideed, et tapeet ei tohi imiteerida midagi muud kui ta on.

Viljar Visseli sõnul kumavad I Eesti Vabariigi alguse intejööridest läbi nö moodsate mustritega tapeedid, mis olid lihtsad, mitte väga kirevad ja mitte väga suurte ornamentidega. Kadri Kallaste lisab, et tavaliselt täiendas tapeeti lae all jooksev peen bordüür, mille tonaalsus ei pruukinud tapeedi omaga haakuda, mistõttu tekkis tihti kontrastseid kombinatsioone. Tallinna interjööridest on leitud ka käsitsi värvitud bordüüre. Mõnel puhul on näha ka triibulisest tapeedist pikkupidi väljalõigatud ribade kasutamist bordüürina.

Dateerimine

Kadri Kallaste soovitab tapeedi vanuse määramisel lähtuda kasutatud makulatuurist tapeedikihi all või otsida üles märgistused tapeedipaani servades, kuhu on lisaks tootja ja mudeli nimele trükitud ka tootmisaasta. Sellise info leidmine on aga väga harv ja õnnelik juhus, sest enne tapetseerimist lõigati üks tapeedipaani servadest maha. Mustri dateerimisel on abiks arvukad tapeedi raamatud ja internetis kättesaadavad Euroopa ja ka Ameerika muusemide ja muude mäluasutuste kataloogid.

Mida teha nõukaaegsete tapeetidega?

Nõukaaegsed tapeedid on veel nii lähiajalugu, et remondi käigus nende väärtuse üle pikalt pead ei murta. Viljar Vissel ütleb aga, et praeguses kerges nostalgialaines on siiski hakatud teadlikustama, et võiks ka selle perioodi tapeete koguda ja hoida. MTÜ Eesti Tapeedikogu propageerib vanemate tapeetide märkamise kõrval ka nõukaaegsete tapeetide ülespildistamist ja dokumenteerimist, muidu on Viljar Visseli sõnul paarikümne aasta pärast olukord, kus meil seda materjali enam lihtsalt ei ole. Õnneks leidub praegu veel piisavalt panipaiku, kus hoiul terved tapeedirullid – kui midagi targemat nendega pihta pole hakata, siis Eesti Tapeedikogu võtab sellised tapeedid hea meelega vastu.

Taaskasutus

Mida aga teha kui satume silmitsi vana tapeedikihiga? Kõik sõltub kontekstist, ütleb Viljar Vissel. Kõigepealt soovitab ta aga tapeet kindlasti üles pildistada ja dokumenteerida. Võimalus on võtta ka irdleiud ning korterist või majast leitud tapeedinäidetest album koostada. Paljudel tapeetidel on suured mustrikordused ja et mustrikordus ka hästi välja tuleks, siis tasuks sellisel juhul tapeet eemaldada seinast võimalikult suure tükina, võimalusel terve paanina ning teha seda suunaga alt üles. Dekoratiivse elemendina võib mõne üksiku tapeeditüki ka raamituna seinale asetada, nii jääb märk maha hoone ajaloolisest interjöörist.

Kel aga paljastub remondi käigus terviklik tapeedipaneel, võiks hoopis mõelda selle säilitamisele ja eksponeerimisele. Hästi säilinud vana tapeet algupärasel kohal lisab majale või korterile kindlasti ka väärtust juurde. Tapeedi puhastamist võib proovida ka iga inimene ise. Kadri Kallaste soovitab tapeedi puhastamisel võtta abiks tavaline pehme pintsel, millega esmane tolm tapeedi pealt maha pühkida. Järgmise etapina võiks kasutada tapeedi puhastamiseks kas keskmise kõvadusega Wishab švammi või söekustutuskummi, mis seob endaga hästi tapeedi pindmise mustuse. Viimast ei ole siiski soovitatav kasutada pehkinud ja õrnade tapeetide puhul, kuna see võib materjali pinda kahjustada. Enne kui võtta ette suurem töö, peab tegema puhastusproove tapeedi äärealal või konsulteerima asjatundjaga.

Tapeedikihtide eraldamine

Aegade jooksul üksteise peale liimitud tapeedid võivad moodustada üsna paksusid tapeedipakke. Tapeedikihtide eraldamiseks võib kasutada kahte meetodit: kuivalt tömbi spaatli abil või tapeedikihte niisutades. Esimene variant toimib siis, kui tapeedid eralduvad üksteisest hästi. Teisel puhul jäetakse tapeedipakid niiskete ajalehtede peale 5-8 tunniks niiskuma. Oluline on tapeete liigselt mitte vettida lasta, kuna niiskusele tundlikud värvikihid võivad laiali joosta ja teised kihid äramäärida. Peale tapeedi kihtide üksteisest eemaldamist lastakse need ajalehtede või filterpaberi vahel ärakuivada. Ideaalsel juhul tuleks kas ajalehti või filterpaberit mitu korda vahetada. Ilusate sirgete tapeedinäidete saamiseks on soovitatav neile kuivamise ajaks asetada raskuseks vineerist või muust raskest materjalist sirge plaat.

Artiklis on kasutatud ka Muinsuskaitseameti infovoldikut “Ajaloolised tapeedid”, koostaja Kadri Kallaste

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles