Ekspert: korterite kiire hinnatõus on müüt

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Statistikal on asjatundja sõnul suur jõud.
Statistikal on asjatundja sõnul suur jõud. Foto: Shutterstock

Hoolimata sellest, et korterite hinnad näitavad graafikutes ülijärsku hinnatõusu, on see petlik – peamiselt ajab keskmise tehinguhinna üles suur uute korterite osakaal.

«Statistika kohaselt maksab keskmine korter Tallinnas praegu 2000 eurot ruutmeeter. Ilmselgelt on see täielik jama. Oktoobrikuus ostetud korterite ruutmeetrihind oli 2000 eurot, sest umbes kolmandik tehingutest olid oluliselt kallimates uusarendustes. Tegelik korterite hinnatõus on mõni protsent aastas,» kinnitas Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

Tema sõnul on statistikal suur jõud, kuna tegelikult nn keskmise vara omanik riputab kohe enda korterile ka kahe tuhande eurose hinnasildi külge. «Kahju on inimestest, kes on oma nõukaaegse paneelmaja korteri eest saadavat tulu valesti arvestanud ning oma lastele maad ja ilmad kokku lubanud,» lisas ta.

Sooman soovitas oma korteri müügihinna arvutamisel lähtuda ikkagi reaalsetest võrreldavatest tehinguhindadest, mitte naabermaja müügipakkumistest või üldisest keskmisest, mis sõltuvalt majandustsüklile järsult alla- või ülespoole võib moonduda. «Majanduslanguse ajal ei maksnud ka tegelikult keskmise Tallinna korteri ruutmeeter 700 eurot, rohkem tehinguid tehti lihtsalt odavamate ja kehvemas seisukorras varadega, mis vedasid keskmise hinna alla,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles