Ivan Makarov: siili ehmatamine pehme kehaosaga (4)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Ivan Makarov.
Ivan Makarov. Foto: Erik Prozes

Kuidas opositsiooniparteid üritavad venekeelseid valijaid värvata ja mis neil valesti läheb, kirjutab kolumnist Ivan Makarov.

Oma võitluses koha eest koalitsioonis ja ka häälte eest tulevastel kohalikel valimistel üritavad opositsioonierakonnad kõnetada vene(keelset) valijat. Samas kooris kõlab ka Yana Toomi hääl, kes ründab nii Eesti vabariigi seadusi kui ka EKREt, mis on koomiline, sest mida rohkem ta sajatab «neid russofoobe», seda enam kinnitab omaenda «karjeristist äraandja» mainet.

Toom ahhetab, kui kole russofoob on Urmas Reitelmann ja kui ebaaus on Toomi enda parteikaaslane Maria Jufereva-Skuratovski, tuletades sellega inimestele meelde, et ta ju ise toetas EKRE edutamist, saades vastu esikoha Keskerakonna eurovalimiste nimekirjas. Mihhail Kõlvart käitub soliidsemalt: ta sai Tallinna linnapeaks ja ei tõsta EKRE teemal hetkel nii kõrvulukustavat kisa.

Kui sotsid ja reformarid pajatavad venelastele EKRE russofoobiast, siis tekitab see kohati homeerilist naeru, sest sihtauditoorium mäletab, mis erakond oli 2007. aastal võimul ja mis parteist oli pärit tollane siseminister. Kui aga hirmutatakse EKRE väidetava rassismi ja homofoobiaga, siis tuleb meelde populaarne vene ütlus «no küll te alles ehmatasite siili oma palja p…ega!». Sest venekeelsed on Kremli telekanalite usinad vaatajad ja selles riigis on homopropaganda kuritegu.

Ja kas keegi nüüd tõsiselt arvab, et EKRE skeptiline suhtumine ukrainlastest võõrtöölistesse ei meeldi nendele, kelle suur kodumaa juba viis aastat sõdib «banderovlastega»? Opositsioon üritab võita endale inimeste hääli, kellest ise ei tea mitte kui midagi. Ukraina kaardi lauale lajatamise mõttetusest arusaamiseks piisanuks kiigata vene Delfi foorumitesse, kus ukrainlasi pidevalt solvatakse ja mõnitatakse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles