Buum või buumita? Vähenenud kinnisvarapakkumiste arv koduotsijat ei muserda

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Kinnisvarapakkumiste arv on pööranud langusesse.
Kinnisvarapakkumiste arv on pööranud langusesse. Foto: Shutterstock

Koduotsijad on, vaatamata vähenenud kinnisvarapakkumiste arvule, jätkuvalt positiivsed.

«Jätkuvalt positiivne tööturg, kasvavad palgad, tugev tarbijate kindlustunne ning laenuraha hea kättesaadavus ja madalad intressid on endiselt survestamas elamispindade hindu,» märgib Arco Vara analüütik Mihkel Eliste. 

Ainuüksi Tallinnas on kinnisvaraportaalides sisalduvate avalike müügipakkumiste arv aastaga vähenenud ligi 25 protsendi võrra. Põhja-Tallinnas on vastavad näitajad suisa 40 protsendiga miinuses. 

«Olenemata sellest, et veidi globaalsemalt vaadatuna on majanduskasvu väljavaated halvenenud ning juba Eestiski on täheldada ettevõtjate kindlustunde järsku halvenemist, ei paista tarbijaid seni võimalikud negatiivsed stsenaariumid oma ostuotsustes eriti kahtlema panema,» möönab Eliste.

Analüütiku sõnul ootavad koduomanikud hinnalangust, ent ei lase end nigelast turuseisust sugugi heidutada. «Mida enam aega eelmisest kriisist möödas on, seda vähem selliste asjaolude peale pikemalt mõeldakse,» ütleb ta.

Eliste sõnul tuleneb see osalt sellest, et tänane ostjaskond, kelle vanus on valdavalt vahemikus 28–32 eluaastat, ei puutunud aastatel 2008–2010 nii kinnisvara-, töö- kui ka finantsturgudel aset leidnud sündmustega otseselt kokku.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles