3 väga kasulikku nippi, millega päästad toataimed talvel kindlast surmast

Madis Kartau
Copy
Toataim.
Toataim. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Talvepimeduse saabudes tahame end ümbritseda elu ja rohelisusega. Toataimed vajavad aga pimedal ajal erilist tähelepanu.

Toataimed käituvad talve saabudes sarnaselt õuetaimedega. Toasooja tõttu kestab nende kasvuperiood küll aasta läbi, kuid ka toataimed tajuvad väljas toimuvaid ilmastikumuutusi. Aastaaegade vaheldumise edukaks üleelamiseks vajavad toataimed tavalisest erinevat hoolitsust. 

Enamikku kodusid ei mõjuta talvised külmakraadid. Selle tõttu mõjutab taimi rohkem hoopis vähene päevavalgus, vahendab www.theguardian.com. Kuna taimed on põhimõtteliselt elavad päikesepaneelid, aeglustab vähene valgus nende ainevahetust. Valgust armastavad taimed nagu kaktused ja sukulendid suunavad oma energia sihvakaks kasvamisele, üritades vähestele talvistele valguskiirtele lähemale jõuda. Tsitruselised hakkavad aga energia säästmiseks lehti maha ajama. 

Esimene nipp, kuidas aidata taimedel talv üle elada, on liigutada nad akna alla. Aknalauad, kus suvel kõrbevad tihtipeale kõik seal olevad taimed kollaseks, muutuvad talvel suurepärasteks elupaikadeks. Siin tuleb meeles pidada, et ükski taim ei tohiks asuda radiaatori lähedal, kuna sealt erituv soojus võib taimed sõna otseses mõttes ära küpsetada.

Teine nipp on liigutada taimed jahedamasse tuppa. Taimi ei häiri vähene valgus, kui nad on jahedas keskkonnas. Madalam temperatuur aeglustab taimede ainevahetust ja nende kasv pidurdub. Enamikule toataimedele sobib talvituda 15-kraadise temperatuuri juures.

Taimede kasvu aeglustudes väheneb ka nende vajadus vee ja toitainete järele. Põhiline toataimede tapja on nende ülekastmine. Kuna taimede veevajadus talvel väheneb, tuleb kastmisega ettevaatlik olla. Üleliigne vesi jääb juurte ümber, mis soosib nende mädanemist. Piisav on kasta taimi talvel iga kahe nädala tagant. Kuivalembeliste taimede puhul piisab, kui kasta neid iga paari kuu tagant. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles