Leedu valmistub Venemaaga spioone vahetama

BNS
Copy
Vene julgeolekuteenistuse töötaja Nikolai Filiptšenko Vilniuse kohtus.
Vene julgeolekuteenistuse töötaja Nikolai Filiptšenko Vilniuse kohtus. Foto: AFP/SCANPIX

Leedu ja Venemaa on leppinud kokku spionaažis süüdi mõistetud isikute vahetamises, kinnitasid täna BNS-ile informeeritud allikad.  

Leedu peab kokkuleppe kohaselt andma Venemaale üle kahe aasta eest süüdi mõistetud Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) töötaja Nikolai Filiptšenko, Venemaa Leedule aga 2016. aastal süüdi mõistetud Jevgeni Mataitise ja Aristidas Tamošaitise.

Kokkulepe hõlmab ka Venemaal süüdi mõistetud norralast ja veel üht Vene kodanikku.

President Gitanas Nausėda juhitav Leedu riiginõukogu langetas spioonide vahetamise otsuse eelmisel nädalal, kuid selle täitmine on seni takerdunud õiguslikesse üksikasjadesse.

Parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Dainius Gaižauskas registreeris eile seaduseelnõu, mis täpsustab presidendi õigust anda armu spionaažis süüdi mõistetuile.

BNS-i allikate andmeil kestsid Leedu läbirääkimised Norra ja Venemaaga aastaid.

Leedu õiguskaitseorganid pidasid Vene kodaniku Filiptšenko kinni 2015. aastal teel Kaliningradi oblastist Valgevenesse.

2017. aasta juulis teatas Vilniuse ringkonnakohus, et Filiptšenko on FSB töötaja, ning mõistis ta süüdi spionaažis. Kohtu andmeil kasutas ta oma isiku varjamiseks võltsdokumente. 

Leedu luure andmeil ei ole see esimene kord, kui riigis on spionaaži eest kinni peetud Vene julgeolekuteenistuse kaadritöötaja. 

Filiptšenko püüdis väidetavalt värvata julgestuspolitsei töötajaid, et need paigutaksid president Dalia Grybauskaitė kabinetti ja residentsi pealtkuulamisseadmed. Kohtuotsuse väljakuulutamise järel neid teateid ei kommenteeritud.

2016. aasta märtsis mõistis Moskva kohus Leedu kodaniku Tamošaitise 12 aastaks vangi, aprillis aga määras Kaliningradi oblasti kohus Vene ja Leedu topletkodakodakondsusega Mataitisele 13 aastat vangistust. Moskva väitel täitsid mõlemad Leedu sõjaväeluure ülesandeid. Leedu ametiisikud ei ole seotust nende isikutega kunagi kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles