Kristiine korteriturg jätkab positiivsel noodil (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Kristiine korterite hinnad jätkavad tõusutrendis.
Kristiine korterite hinnad jätkavad tõusutrendis. Foto: Shutterstock

Tallinna Kristiine linnaosa on roheline piirkond, kust leiab kortereid, ühepereelamuid ja ridamaju. Nii uute kui ka vanemate korterite turg Kristiines on aktiivne ja hinnad kerkivad tavapärases tempos. Arvestades pigem positiivset majanduskeskkonda ja tugevat nõudlust, võib Kristiine korteritele prognoosida 3–5-protsendilist jätkuvat hinnatõusu.

Kristiine linnaosas tehakse tavapäraselt keskmiselt ligikaudu 200 korteritehingut kvartali jooksul. Tänavune august oli trendist mõnevõrra tagasihoidlikuma tehingumahuga. Selle põhjuseks on asjaolu, et augustis sõlmiti mõnevõrra vähem tehinguid uute korteritega, vahendab Skanton Kinnisvara OÜ.

Kristiines uutest korteritest puudust ei ole

Uute korterite väiksem tehingute maht ei ole tingitud sellest, et uued korterid oleksid otsa saanud. Kristiines on jätkuvalt pakkumises ligikaudu 300 uut korterit. Suuremate ja maamärgiliste projektidena kerkivad Kristiines Torn Tondi tänaval ja Järve Tornid. Nende kõrval mahukamate terviklikku piirkonda kujundavate projektidena näiteks Kristiine City ja Lõvirahu korterelamud.

Uute korterite pakkumiste hind Kristiine linnaosas on vahemikus 2300–3000 eurot ruutmeetri kohta. Hinnad sõltuvad asukohast Kristiines, kaugusest kesklinna piirist ja hoone luksuslikkusest. Uute korterite hinnad on kasvanud ühtlaselt samas taktis kogu Tallinna korterite hindadega. Tänane uute korterite keskmine hind on aastatagusest keskmiselt 2–4 protsenti kõrgemal. Arvestades Eesti ja Tallinna üldist heaolu ning palga kasvu, võib seda pidada üsna tagasihoidlikuks hinnatõusuks.

Foto: Skanton Kinnisvara OÜ

Uute korterite hinnaliikumised on nagu mujalgi Tallinnas pisut alla jäänud vanemate korterite hinnatrendidele. Vanemate korterite aastane hinnatõus on ligikaudu 3–5 protsenti. Nõukogudeaegse paneelelamu n-ö standardkorteri keskmine ruutmeetrihind on Kristiines 1500-1700 eurot ruutmeetri kohta.

Positiivsed prognoosid

Korteriturul on nii uuemate kui ka vanemate korterite sektoris pakkumist mõnevõrra vähemaks jäänud. Nõudluse poolelt on aga aktiivsus üsna tugev, sest inimestel on nii tööd kui ka palka. Samuti on eluasemelaenude tingimused üsna mõistlikud, mis mõjutab korteritehingute võimalusi positiivses suunas. Ehk tuleb kohalik intressimäärgi üldise globaaltrendi taustal pisut allapoole ja annab koduostjatele täiendavat tuge.

Nii võib prognoosida, et kesklinna lähedust nautiv roheline Kristiine linnaosa on jätkuvalt aktiivse korterituruga piirkond. Uute arendusprojektide pidev lisandumine on üks tähtis tegur, mis kergitab Kristiine linnaosa kui elukeskkonna väärtust. See annab alust ennustada, et Kristiine hinnad jätkavad senist mõistlikku kasvutrendi 3–5 protsenti aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles