Maamaksu tõstmise valguses võivad paljud koduomanikud vastu näppe saada (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Maade uus korraline hindamine tõstaks maksutulu.
Maade uus korraline hindamine tõstaks maksutulu. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Hoonestamata maadega seotud teemadel on hiljaaegu esile kerkinud temaatika, et tõenäoliselt alustatakse lähiaastatel uue maade korralise hindamisega ehk maksustamise eesmärgil hindamisega, vahendab Arco Vara analüütik Mihkel Eliste.

Iseenesest ei ole sellises idees midagi hämmastama panevat, valitsusel oleks eelarvesse vaja täiendavat tulu ning maamaks oleks selles suhtes õigustatud, et hinnastamise aluseks olev teave on ajaliselt vana ning maade väärtus ei peegelda nende praegust, tegelikku väärtust.

Ettepanekuid selle läbiviimiseks on juba tegelikult tehtud ka varasematel aastatel, sest senised maksustamise aluseks olevad andmed pärinevad koguni aastast 2001. Võrreldes Eestit mõne lääneriigiga, on meil maamaks üsna madal ning kinnisvara omamisega seotud muid kas iga-aastasi või vara soetamisel rakendatavaid otseseid maksukohustusi ei ole. Maamaksu olulisel määral tõstmine tabaks tõenäoliselt üsna suurt hulka elanikkonnast, sest teadupoolest kuulub eestlastele tunduvalt rohkem kinnisvara kui arenenud riikides tavapäraselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles