Asjatundja annab nõu: kuidas pangast maakodu ostmiseks laenu saada

Kodu.postimees.ee
Copy
Elu maal ei pea jääma unistuseks.
Elu maal ei pea jääma unistuseks. Foto: Shutterstock

Paljud eestlased unistavad maal elamisest, kuid tihti saavad takistuseks praktilised kaalutlused, nagu töökoha leidmine või laste kooli sõidutamine. 

Maakodu ostmiseks võib ka laenu saamine keeruliseks osutuda, mistõttu tuleb ost hästi läbi mõelda. Coop Panga kinnisvara tagatisel laenude äriliini juht Karin Ossipova soovitab enne panga poole pöördumist mõelda läbi järgmised aspektid.

Mida kaugemal keskustest, seda suurem omafinantseeringu nõue

Tallinna ja Tartu lähistel võib väga heas korras kinnisvara ostuks laenu saada kuni 85 protsenti kinnisvara ostuhinna ulatuses ja Kredexi käendusega kuni 90 protsenti, Valga lähistel tuleb oma raha investeerida vähemalt 30 protsenti kui mitte rohkem. Sageli ei soovi pangad ka Kredexi käendust maamaja soetamisel pakkuda, kuid Coop Pank on selles osas paindlikum. Enne panka pöördumist tuleks läbi mõelda omafinantseeringu või lisatagatise võimalused.

Renoveerimine võib osutuda kulukaks

Kui on plaan soetada vanem, renoveerimist vajav maja, siis võib renoveerimismaksumus osutuda pea sama suureks või isegi suuremaks kui ostuhind. Kui tekib soov või vajadus maja müüa, siis turuhind ei pruugi katta pangalaenu ja tehtud investeeringuid. Seetõttu tuleks maamaja ost põhjalikult läbi kaalutleda ja teha pikaajaline investeering.

Põhjalik taustakontroll

Enne ostu sooritamist tuleb läbi mõelda, mis seisus on vara ja dokumentatsioon, näiteks kas ehitisregistri andmed vastavad tegelikkusele. Tasub nõu küsida ekspertidelt, kes oskavad hinnata, kui suuri investeeringuid võib vajada vara ja dokumentatsiooni kordaseadmine. Pangalaenu taotlemiseks tuleks ka renoveerimisplaan läbi mõelda. Millise aja jooksul plaanitakse tööd ette võtta? Mida saab ise teha, milleks on vaja palgata spetsialistid? Sellest kõigest oleneb kogu projekti eelarve ja panga finantseerimishuvi.

Lisakulud ja logistika

Maja omamisega seotud kulud on suuremad kui korteril, alustades muruniidukist ja lõpetades näiteks saega, kui kinnistul ka mets hooldamist vajab. Kui varasem maja haldamise kogemus puudub, siis need kulud nõuavad hoolikat läbimõtlemist. 

Arvestada tuleb ka perelogistikaga, sest linnast eemale kolimisega kaasneb lisakulutusi transpordile. Näiteks, kuidas saavad lapsed lasteaeda ja kooli? Kui kodu jääb linnast kaugemale, siis kasvab nii kütuse kui ka ajakulu. Maal elades on sõiduk pere jaoks hädavajalik. Kui autot eelnevalt ei olnud, tuleb maal elamise kulude hulka arvestada nii selle ostmine kui ka ülalpidamiskulud.

Tööturg seab piiranguid

Kuigi tänapäeval on paljusid töid võimalik teha ka kodukontorist, siis on maal sobiva töökoha leidmine siiski keerulisem kui linnas. Samas on pangalaenu võttes kindla sissetuleku säilimine väga oluline. Kui töökoht jääb samaks, siis tuleb olla valmis pikemateks sõitudeks ja seda tasuks enne otsuse langetamist mõnda aega katsetada. Hea oleks enne maakodu ostmist veenduda, et elu maal kõigile pereliikmetele sobib. Tehtud ostuotsust hiljem muuta võib olla väga keeruline, kui vara müügihinnast ei ole võimalik pangalaenu täies ulatuses tasuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles