Taastuvenergia kasuks otsustab üha rohkem majapidamisi

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Võrreldes 2018. aastaga, on Eesti Energias sõlmitud Rohelise Energia lepingute arv kasvanud kolmandiku võrra. Septembri seisuga tarbib 100% taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit 15 000 majapidamist.

Eesti Energia pakub oma klientidele võimalust valida elektripaketile lisaks ka 100% taastuvenergial põhineva Rohelise Energia. Eesti Energia Eesti turu jaeäri juhi Ester Ausmehe hinnangul on keskkonnasõbralik mõtteviis muutumas järjest populaarsemaks ning levimas arusaam, et keskkonnast hoolimine pole luksus.

«100% taastuvenergia valimine ei avalda elektriarvele nii suurt mõju, kui üldjuhul arvatakse. Arvutuste põhjal on Rohelise Energia kilovatt-tunni hind keskmiselt 5% kallim kui kindlas fikseeritud hinnaga elektripaketis. Seega, kui elektriarve on 30 eurot, lisab taastuvenergia eelistamine tavaliselt vaid ühe euro,» märkis Ausmees.

Seda, mil määral mõjutab taastuvenergia valimine keskmist elektriarvet, saavad kõik huvilised arvutada Eesti Energia veebikalkulaatorist. Rohelise Energiaga saavad kliendid liituda igal hetkel, sõlmides või muutes oma elektrilepingut.

Mida rohkem kliente on taastuvenergia valinud, seda suuremaks kasvab taastuvenergia osakaal elektritootmises ja seda vähem paiskub elektritootmisel õhku süsihappegaasi. Rohelise Energia tootmiseks kasutatakse Eesti Energias 100% taastuvaid energiaallikaid: vett, tuult, päikest, olmejäätmeid, biogaasi ja biomassi.

Eesti Energia eesmärk on toota aastaks 2023 45% elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest. Sellesse annab suure panuse Eesti Energia taastuvenergiaettevõte Enefit Green, mille taastuvenergia toodang on ainuüksi viimase aastaga pea 3,5-kordseks kasvanud.

Järjest enam on ka koduklientidest elektri väiketootjaid, kas toodavad ise elektrit päikesepaneelide või muude tootmisseadmete abil. Eesti Energiaga on väiketootja elektrilepingu sõlminute arv juba üle tuhande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles