Sisearhitekt: korterist teeb tõelise kodu läbimõeldud köök

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Erinevalt diivanist või telerist, mida on üsna lihtne vajadusel välja vahetada, jääb köök koju pikemaks ajaks.
Erinevalt diivanist või telerist, mida on üsna lihtne vajadusel välja vahetada, jääb köök koju pikemaks ajaks. Foto: Shutterstock

Kuigi moekas elutuba ja mugav magamistuba loovad kodus atmosfääri, teeb korterist tõelise kodu siiski läbimõeldud köök. Kalevi Panorama loovjuht ja sisearhitekt Dina Gontšarova annab nõu, mida köögimööbli valikul silmas pidada.

Köögid erinevad nii paigutuse, uste või fassaadi värvi, kodumasinate kui ka mitme teise aspekti osas. Sellegipoolest on Gontšarova sõnul mitmeid universaalseid aspekte, millele peaks unistuste kööki planeerides tähelepanu pöörama.

1. Mis on köögi eesmärk?

Esmalt tuleks panna paika, mida köögis tegema hakatakse – kas lihtsalt hommikusööki või lihtsamaid retsepte või asub seal tööle paadunud gurmaan. Vastus sellele määrab palju –alates pliidiplaadi valikust kuni toiduvalmistamiseks mõeldud töötasapinna planeerimiseni. Kui köögi omanik eelistab lõuna- ja õhtusööki pigem väljas süüa, siis polegi ehk mõistlik kulutada palju moodsale köögivarustusele, mis jäävad suure tõenäosusega vaid üheks detailiks kogu interjööris. Kui aga kulinaarse loovuse proovilepanek on tähtsal kohal, tasub iga detail põhjalikult läbi mõelda.

2. Milline on korteris liikumise logistika?

Omaette rolli mängib ka see, kas köök asub pigem magamistoa läheduses või mitte ja kui kiiresti ning mugavalt köögialale ligi pääseb. Siinkohal mängib suurt rolli pere koosseis ja korterisisesed liikumistrajektoorid. Näiteks on mõistlik läbi mõelda, kuidas pääseda mugavalt ligi kohvimasinale ning kus hakkab toimuma perekondlik söömine jne.

3. Kas kõik vajalik on käepäraselt kättesaadav?

Kindlasti tuleks läbi mõelda ka see, kas eelistate, et nõud, noad ja muud köögitarvikud oleksid alati nähtaval ja kiirelt kättesaadavad. Või on tähtsamaks minimalism ning asjade «peitmine» kappidesse ja nende kasutamine vaid vajadusel? Siin ei ole õigeid ega valesid vastuseid, küll aga sõltub nendest eelistustest köögimööbli valik ja köögi töötasapindade planeering. Näiteks see, mis võib ühe jaoks tunduda segamini köögina, on kulinaaria fännide jaoks hoopis ideaalseks lahenduseks, kus kõik retsepti järgi toimetamiseks vajalik on kohe kättesaadav. Ja vastupidi – range kord ja minimaalselt nähtaval olevad köögitarvikud võivad olla mõne kokkaja jaoks hoopis ainus lahendus, kuidas köögis toimetada.

4. Tähelepanu materjalide kvaliteedile

Erinevalt diivanist või telerist, mida on üsna lihtne vajadusel välja vahetada, jääb köök koju pikemaks ajaks ning just seetõttu on oluline pöörata tähelepanu selle heale kvaliteedile. Kokkuvõttes on see ju kodu süda ning kui temaga on kõik korras, jääb see märkamatuks. Kui aga miski köögis ei toimi nii nagu vaja, hakkab see pidevalt häirima.  Tipptasemel kvaliteediga kööke valmistatakse tänapäeval robottootmises ning just see tagab nende täpsuse ja töökindluse.

5. Rohkem isikupära!

Mõnikord pole aga korteriostjad köögi valimisel sugugi nii detailsed kui elutoa või vannitoa lahendusi valides. Samas pakub just köök võimalust näidata oma isikupära ning panna erinevatest elementidest kokku enda jaoks sobiv – valikuid ja võimalusi selleks on täna väga palju. Seega mõelge järele, mida te köögilt täpsemalt ootate, kui kaua seal aega veeta plaanite ja kellega koos toimetate. Just köök kui kodu süda määrab lõpuks ära tõelise kodusoojuse, sest sealt algab päev koos kuuma kohviga ning sinna koguneb pere pärast pika päeva lõppu ühisele õhtusöögile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles