Uudista oma kodupaika: maa-ameti kaldaerofotod on nüüd kõigile nähtavad (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Maa-ameti kaldaerofotod.
Maa-ameti kaldaerofotod. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tänavu kevadel ja suvel maa-ameti kaardistuslendude käigus kogutud uued kaldaerofotod on kõigile nähtavad ameti fotolaos. Maa-ameti fotoladu on pea kogu Eestit kattev kaldaerofotode kogu, kus on tänaseks 2,5 miljonit fotot. Igal aastal lisanduvad uued pildid, mis eelkõige on abiks maa kaardistamisel, kuid pakuvad ka silmailu.

Maa-amet teostab igal aastal mõõdistuslende, et uuendada kaardiandmeid. Teiste kaardistusandmete kogumise kõrval tehakse lennukilt kaldaerofotosid. Kaldaerofoto on tehtud lennukilt 500 kuni 3100 meetri kõrguselt, kaldega ja geopositsioneeritud, see tähendab seotud konkreetse asukohaga. Pilte teeb fotorobot kaardistuslendude käigus.

«Kui muidu kogutakse kaardistusandmed nii, et seade vaatab otse alla, siis kaldaerofotode eesmärk on toetada kaardiandmete täpsustamist küljelt vaadatuna. See aitab hilisemas töötluses objekte tuvastada. Kaldaerofotod pole ainult kasulikud, vaid köidavad tähelepanu ka oma iluga,» ütles maa-ameti peadirektor Tambet Tiits.

«Kuna pildid on kogunenud pikema aja vältel, miks mitte teha ajarännak – vaadata, kuidas Eestimaa paigad on muutunud või külastada kohti, kuhu tavaliselt ei satu, olgu selleks mõni paik rannikul, rabas või hoopis tööstuspiirkonnas,» tõi Tiits näiteid ja innustas tegema oma ajamasinat.

Aastati on pildistatud piirkonnad erinevad, kuna kordamööda lennatakse ühel aastal üle Eesti põhjapoolsest, teisel aastal lõunapoolsest osast. Lisaks kaetakse lendudega suuremad tiheasustusalad ja seda igal aastal. Seega, kuna tänavu toimusid lennud Eesti lõunapoolsel alal, on 2019. aasta värskeimad kaldaerofotod valdavalt lõunaosast, kuid ka mujal asuvatest suurematest asulatest.

Fotoladu avades ja soovitud piirkonda sisse suumides kuvatakse vaikimisi väiksem valik pilte. Kui soovitakse pilte kindla ala kohta, tuleb kaardil sel kohal klikata, misjärel ilmuvad ekraani paremale serva kõik pildid sellest asukohast. Konkreetse aasta piltide vaatamiseks tuleb kaardirakenduse menüüst soovitud aasta valida. 

Fotolaos on kokku 2,5 miljonit pilti, sealhulgas tänavuste lendude pildid, mida on umbes 900 000.

Maa-ameti fotoladu asub SIIN.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles