Maailma vanim reisifirma kukkus kokku, üle poole miljoni reisija on lõksus (9)

Rait Piir
, reporter
Copy
Thomas Cooki check-in ala Gatwicki lennujaamas Suurbritannias.
Thomas Cooki check-in ala Gatwicki lennujaamas Suurbritannias. Foto: Rick Findler / PA Wire/PA Images

Esmaspäeval kukkus kokku 178-aastane kuulus Briti reisifirma Thomas Cook, jättes üle maailma lõksu ligikaudu 600 000 turisti, kellest 150 000 on Briti kodanikud. 

Viimase hetke kõnelused Briti valitsusega kukkusid pühapäeva õhtul läbi ja ettevõte läks kohe sundkorras likvideerimisele. Nüüd ootab Suurbritannia valitsust ees riigi ajaloo suurim rahuaja repatrieerimine, sest riigirahakoti toel tuleb koju tuua umbes 150 000 inimest. See läheb tõenäoliselt maksma kümneid miljoneid naelu.

Briti transpordiminister Grant Shapps teatas, et ministeerium on rentinud üle 40 tšarterlennuki, et tuua Briti turistid tasuta koju. Päästeoperatsioon koodnimega Matterhorn algas juba pühapäeval, kui tühjad lennukid saadeti üle kogu maailma laiali. Valitsus hakkab ühtlasi kontakteeruma hotellidega, et maksta kinni paketi korras soetatud majutust. 

Turistid, kes on broneerinud endale Thomas Cookiga reisi, kuid pole veel puhkust alustanud, saavad valitsuselt raha tagasi küsida. BBC andmetel on alanud Manchesteri lennujaamas juba ka Thomas Cooki lennukite konfiskeerimine. 

Viimati viis Briti valitsus läbi nii suure repatrieerimise 2017. aastal, mil kokku kukkus lennufirma Monarch Airlines. Päästeoperatsioon läks toona maksma umbes 60 miljonit naela. 

Thomas Cooki lagunemise tõttu kaotab üle kogu maailma töö ligemale 22 000 inimest, kellest 9000 paiknevad Suurbritannias. Reisifirma teenindas keskeltläbi 19 miljonit inimest aastas 16 riigis. 

Hiina kontsern Fosun, mis on Thomas Cooki suurim osanik, nõustus augustis süstima ettevõttesse täiendavad 450 miljonit naela, et firma päästa. Vastutasuks sai ta 75 protsenti firma reisikorraldusdivisjonist ja 25 protsenti lennuüksusest. Thomas Cookile laene jaganud pangad hakkasid aga nõudma täiendavalt 200 miljonit naela, mida polnud enam kusagilt võtta. 

Fosuni aktsia kukkus esmaspäeva varajastel kauplemistundidel Hong Kongi börsil enam kui viis protsenti. Fosun Traveli emafirma Fosun International on üks Hiina suurimaid megakonglomeraate.

Reisifirma esindajad veetsid terve pühapäeva laenajatega läbirääkimisi pidades, et saada täiendavat rahastust, kuid kõnelused kukkusid läbi. Viimases hädas pöördus ettevõte Briti valitsuse poole. Vaatamata Leiboristliku Partei ja ametiühingute toetusele, ei nõustunud valitsus reisifirmat aitama, sest ei näinud sellel tulevikku. 

Thomas Cook on varem süüdistanud oma majandusraskustes Brexitit, poliitlist ebastabiilsust sihtkohariikides nagu Türgi ning erakordselt tihedat konkurentsi odavlennufirmade poolt. Lisaks ei kasuta paljud inimesed enam reisibüroosid ja panevad oma puhkused ise kokku. 

Thomas Cook asutati 1841. aastal, mis teeb sellest Suurbritannia ühe vanima ettevõtte. Firma korraldas alguses rongiekskursioone ja elas üle mõlemad maailmasõjad.

Praegu pole veel teada, kuidas hakkavad teised riigid oma turiste koju tooma. Tõenäoliselt ei pea nad siiski nii palju vaeva nägema kui britid, sest Ühendkuningriis oli Thomas Cooki kliente kõige rohkem. Reisifirma teine suurklient Saksamaa teatas, et neil korraldavad kojutoomist kindlustusfirmad. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles