See riik on parim koht maailmas pensionile minekuks (10)

Rait Piir
, reporter
Copy
Husavik, Island.
Husavik, Island. Foto: Cal Sport Media / Cal Sport Media/Sipa USA

Möödunud nädalal avaldatud rahvusvahelise uuringu järgi on maailma parim riik pensionile minekuks külm ja kõle Island, kus talve ajal on 19 tundi ööpäevast pime. 

Ettevõtte Natixis Investment Managers tellitud Globaalne Pensioni Indeks võrdleb pensionäride heaolu 44 arenenud riigis. Võrreldavate kategooriate hulka kuuluvad näiteks tervis, eluiga, materiaalne heaolu, säästude hulk, elukvaliteet jpm. Mõnevõrra üllataval kombel tegi väike ja hõredalt asustatud saareriik silmad ette isegi maailma kõige jõukamatele riikidele. Teisele kohale platseerus Šveits ja kolmandale Norra. 

Suurtest riikidest võib näiteks 18. kohalt leida maailma esimajanduse USA, mille negatiivse küljena on välja toodud äärmuslik sotsiaalne ebavõrdsus, mis võtab punkte maha õnne ja eluea kategooriates. USA tugevateks külgedeks on väga kõrgelt arenenud meditsiin ja suured riiklikud kulutused tervisehoiule. USA on väga hea koht, kus pidada pensionipõlve jõuka inimesena. 

23. kohalt leiab näiteks Jaapani, mis juhib tabelit eluea pikkuse kategoorias. Jaapani positsiooni tirib aga alla vanurite äärmiselt kõrge osakaal ühiskonnas, mis tõuseb 2065. aastaks 38 protsendi peale. See tähendab, et vanade inimeste ülevalpidamine muutub väga madala sündimusega Jaapanis riigi jaoks väga keeruliseks. Uuringu järgi pole Jaapan selles vallas suurt midagi ette võtnud.

Esikümme:

1. Island

2. Šveits

3. Norra

4. Iirimaa

5. Uus-Meremaa

6. Rootsi

7. Taani

8. Kanada

9. Austraalia

10. Luksemburg

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles