Kangem kanep viib noori psühhiaatriahaiglasse (28)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Foto: Thomas Samson

Nägemused, hääled, veider käitumine – mitusada Eesti noort leiab end igal aastal esimest korda psühhiaatriakliiniku vastuvõtutoast, kuhu neile on teed juhatanud kanep.

Igal aastal satub Eestis psühhiaatriahaiglatesse 250–300 noort inimest esimese psühhoosiepisoodiga, tihti on ootamatult tekkinud vaimuhaigusel otsene seos kanepi suitsetamisega. Arstid näevad, et selline olukord süveneb.

Tartu Ülikooli psühhiaatriakliiniku psühhiaater Liina Haring kirjeldab neid esmapsühhoosipatsiente: «Enamasti noor inimene, kellel on tajumishäired, mõttekäiguhäired, reaalsuse tunnetamise häired. Tema käitumine muutub selliseks, et väga sageli ei sobi see kokku meie sotsiaalsete normidega. Väga sageli otsivad abi lähedased või sõbrad, kellele näib, et sellel inimesel on mingi psühhiaatriline probleem. Psühhoosi sattunud inimesed näevad nägemusi, kuulevad hääli, käituvad veidralt.»

Haring lisab, et enamasti vajavad nad haiglaravi, mõnelgi juhul enda tahtest sõltumata: «Selles olukorras võib inimese käitumine muutuda ohtlikuks enda või teiste suhtes ja ka haigus ise on aju ja kogu keha tasandil ohtlik.»

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles