Maakler: keskkonnasõbraliku maja ehitus sõltub kolmest võtmetegurist

Kodu.postimees.ee
Copy
Keskkonnasõbraliku hoone ökoloogiline jalajalg on väike.
Keskkonnasõbraliku hoone ökoloogiline jalajalg on väike. Foto: Shutterstock

Lahe kinnisvara maakler Diana Juul toob välja mõned keskkonnasõbralikkuse tegurid, mida nii igapäevaelus kui ka maja ehitamisel või renoveerimisel arvesse võtta.

Keskkonnasõbralik maja on hoone, milles elades tekitatav jalajälg loodusele jääb võimalikult väike. Maja renoveerimisel või ehitamisel on ühed olulisemad tegurid keskkonnasõbralikkuse aspektist kütteallikas, aknad ja maja soojustamine.

Meie kliimavööndis kasutatakse maja kütteallikat olenevalt aastast vähemalt 9–10 kuud. Seega tuleb kütteallika planeerimisel mõelda kindlasti keskkonnasõbralikkusele ja teha tasuvusarvutusi päikesekollektori ning päikesepaneelide rajamiseks. Maja puhul tasub kaaluda maasoojuspumpa, kuna maasoojus on puhas salvestunud päikeseenergia, mida ammutatakse maapinna ülemistest kihtidest, puurkaevust või lähedal asuvast järveveest. Kuna tegemist on taastuva energiaallikaga, aitad seeläbi minimeerida tekitatavat süsinikdioksiidi emissiooni. Lisaks aitavad maasoojuspumbad küttekuludelt säästa. Sobiv maasoojuspump valitakse vastavalt maja küttevajadusele, küttesüsteemile ning vabale maapinnale. Maasoojuspumbasüsteem tagab kütmise ja sooja tarbevee vajaduse. Lisaks on süsteemi võimalik kasutada ka jahutamiseks kuumadel suvepäevadel.

Aknad ning soojustus

Akendesse tasub investeerida. Maja ehitamisel või renoveerimisel tasub soetada parimad U-väärtusega aknad. U-väärtus näitab soojapidavuse koefitsienti. Enamasti on energiasäästlikel akendel veel muid häid omadusi: need vähendavad mürataset, parandavad sisekliimat ja tänu energiasäästule mõjutavad ka pere eelarvelt.

Kui akendesse ja kütteallikasse juba investeeritakse, tuleb ka katus ja välisseinad soojustada, sel juhul on säästlikkuse ja keskkonnasõbralikkuse aspekt veelgi suurem.

Keskkonnasõbralikkuse aspektid igapäevaelus

  • Vali energiasäästlikud kodumasinad! Kodumasinate soetamisel tasub uurida nii elektri- kui ka veekulu.
  • Kuivata pesu loomulikult – maja puhul on see ilmselt lihtsam soovitus, kuid ka rõduga või lihtsalt suurema vannitoaga korteris saab säästa elektrit, kuivatades pesu loomulikult.
  • Kui on olemas aiamaa või peenramaa, tasub kasvatada enda tarbeks köögi- ja puuvilja, nii säästad ennast ja loodust kemikaalidest, mida kasutatakse köögi- ja puuviljade kasvatamiseks ning säilitamiseks.
  • Istuta puid, sest puud hoolitsevad muuhulgas ka värske õhu eest, kuna toodavad hapnikku. Näiteks Keelva maja kinnistule on rajatud omamoodi dendropark, kus kasvab kokku üheksa liiki puid, muuhulgas ka pooppuu, mida looduslikult esineb Eestis kõige rohkem saartel ja Lääne-Eestis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles