Ukrainlased teevad tutvust Eesti korteriühistute praktikatega

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Ukraina ametnikud ja korteriühistute esindajad tutvuvad Eesti korteriühistute juhtimise praktikatega.
Ukraina ametnikud ja korteriühistute esindajad tutvuvad Eesti korteriühistute juhtimise praktikatega. Foto: Shutterstock

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla ja juhatuse liige Urmas Mardi võõrustavad sel nädalal koostööpartnereid Ukrainast.

Ukraina korteriühistute juhte koolitatakse elamureformide elluviimisel, korraldatakse koolitusi omavalitsuste elamuvaldkonna ametnikele ning analüüsitakse Ukraina kehtivaid ning ettevalmistamisel olevaid elamuvaldkonna õigusakte.

Lisaks kohtumistele erinevates ametkondades tutvusid ukrainlased Eesti renoveerimispraktikate parimate näidetega Rakveres ja Tallinnas, samuti kõneldi sellest Tallinna Tehnikaülikooli spetsialistidega.

Eesti Korteriühistute Liit ning ühendus Housing Ukraine allkirjastasid Rakveres ka koostöömemorandumi, milles kinnitasid nii senise viljaka koostöö ja kogemuste vahetamise jätkumist kui ka konkreetsete õppeprogrammide väljaarendamist. «Kõiki kogutud teadmisi plaanitakse ära kasutada uue kutsestandardi ja koolitusprogrammi koostamiseks korteriühistute juhtidele Ukrainas,» märkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Jaadla tutvustas Eesti Korteriühistute Liidu koolituskeskuse kui ÜRO säästva elamumajanduse õppekeskuse rolli Ukraina korteriühistutele õppeprogrammide valjatöötamisel. Tema sõnutsi on Ukraina astumas esimesi samme teadliku ja süsteemse korteriühistute koolituse teel. «Eesti Korteriühistute Liidu koolituskeskusel on olemas toimivad litsentseeritud koolitus ja õppeprogrammid, millest Ukraina poolel on kindlasti midagi õppida ja üle võtta,» lisas Jaadla.

EKÜL juhatuse liikme, õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul on külalised eriti huvitatud Eesti elamuvaldkonna õigusaktidest ja sellest, kuidas on need Eestis  praktikas rakendunud. «Huvipakkuv on neile see, kuidas on Eestil õnnestunud saavutada korteriomaniku vastutus oma kodu eest; samuti kuidas nii paljudes korteriühistutes  on jõutud otsusele maja terviklikult renoveerida, et ka vabatahtliku ühistegevusega suudavad meie korteriühistud väga palju ära teha, nt majaümbruste korrastamisel. Samuti tunti suurt huvi omavalitsuste toetusmeetmete vastu korteriühistutele,» vahendas Mardi.

Andres Jaadla sõnul kuulis ta Ukraina delegatsiooni liikmetelt palju positiivset tagasidet Rakvere ja Tallinna renoveeritud kortermajade kohta. «Eriti meeldejääv oli Ukraina kolleegidele Rakveres Kungla tn 5 tervikrenoveeritud elamu imekaunis aiakujundus. Külaliste tagaside annab ka meie korteriühistutele põhjust oma kätega tehtu üle uhkust tunda,» leidis Jaadla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles