Soome peaminister seadis Boris Johnsoni Brexiti-ultimaatumi ette (7)

Copy
Soome peaminister Antti Rinne ja Prantsuse president Emmanuel Macron.
Soome peaminister Antti Rinne ja Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: PIERRE VILLARD/SIPA /Scanpix

Soome peaminister Antti Rinne andis Suurbritannia valitsusjuhile Boris Johnsonile 12 päeva, et esitada Euroopa Liidule Brexiti plaan. Kui Johnson seda ei suuda, on nende armuaeg läbi.

Rinne teatas, et leppis Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga kokku, et Ühendkuningriik peab esitama ettepanekud Brexiti protsessiks kirjalikul teel septembri lõpuks. 

Soome on praegu Euroopa Liidu eesistujariik ning Rinne arutas eile Pariisis Macroniga Brexiti teemat. EL on korduvalt kritiseerinud Ühendkuningriiki, et viimane ei suuda liidust lahkumiseks konkreetseid plaane esitada.

«Me peame teadma, mida Ühendkuningriik plaanib,» lausus Rinne. «Hägune jutt ettepanekutest läbirääkimisteks on vastutustundetu. Ühendkuningriik peaks esitama oma enda võimalikud ettepanekud väga kiiresti, kui nad soovivad, et neid ka arutatakse.»

«Me olime mõlemad ühel meelel, et nüüd on Boris Johnsonil aeg esitada oma ettepanekud kirjalikul teel – kui need olemas on,» lisas Rinne. «Kui septembri lõpuks ettepanekuid ei saabu, on kõik läbi.»

30. septembriks seatud tähtaeg on Johnsoni jaoks ülimalt ebamugav, sest 29. septembril algab Konservatiivse Partei kongress, kus peaminister satub tõenäoliselt Brexiti arengute tõttu kõva tule alla.

Briti valitsuskabineti allikas lausus: «Me jätkame läbirääkimisi ja esitame ettepanekud sobival ajal.»

Johnson rääkis eile ka telefonitsi Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, kellega kohtuti esmaspäeval. Väidetavalt oli kohtumine olnud positiivne ja konstruktiivne.

Rinne plaanib arutada uut tähtaega ka Euroopa Nõukogu presidendi Donald Tuski ja Johnsoni endaga, kuid Euroopa riikide ühises seisukohas ei ole kokku lepitud.

Euroopa liidrid tahavad Ühendkuningriigilt selget kava enne 17. oktoobri ülemkogu, et ära hoida viimase minuti läbirääkimisi. Pärast ülemkogu on Ühendkuningriigil jäänud Brexiti teostamiseks vaid kaks nädalat.

Kui Ühendkuningriik otsustab Brexiti edasi lükata, peavad seda toetama kõik ELi liikmesriigid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles