Eestis väga levinud invasiivne võõrliik on abielupaarilt aia röövinud (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
File photo dated 16/5/2000 of Japanese knotweed. Landowners will be able to claim damages if the "pernicious" Japanese knotweed has encroached on their land following a Court of Appeal ruling.
File photo dated 16/5/2000 of Japanese knotweed. Landowners will be able to claim damages if the "pernicious" Japanese knotweed has encroached on their land following a Court of Appeal ruling. Foto: Barry Batchelor / PA Wire/PA Images

Eestis väga levinud invasiivne võõrliik on ühe abielupaari aia niivõrd hullusti enda alla matnud, et perel pole aeda enam asjagi: seal pole lihtsalt ruumi, kus olla. 

51-aastane britt Chris Moore ja tema 50-aastane naine Marie ütlevad, et konnatatar, mis Eesti aedadeski omajagu peavalu valmistab, on nad oma kodus pantvangiks muutnud, sest nad ei saa oma aeda enam kasutada, vahendab Daily Mei. 

18 aastat oma Birminghami majas elanud paar räägib, et nende aed on muutunud täiesti kasutuskõlbmatuks, sest konnatatar ei anna alla: mida rohkem sellega võidelda ja seda tõrjuda, seda agressiivsemaks see muutub ja seda jõulisemalt kasvama hakkab. 

«Me jumaldasime oma kodu ja tahtsime siin veeta iga vaba hetke, aga nüüd oleme seda vaat et vihkama hakanud,» ütleb Chris Moore, kes on enda sõnul lihtsalt pidevast võitlemisest surmani tüdinud. 

Konnatatar on tuntud oma väga kiire kasvu poolest: eriti soodsatel tingimustel kasvab see suisa 20 cm päevas. See murrab läbi ka betoonist ja konnatatra juured võivad end ajada tervelt kolme meetri sügavusele. 

Kust konnatatar Moore´ide aeda sattus, pole teada. See hakkas ühel hetkel kuuri taga kasvama ja kuna paari jaoks oli tegu tundmatu taimega, ei osanud nad midagi halba aimata. Moore proovis taime kärpida, kuid see tuli tagasi nagu sajapealine lohe.

Tänu sellele on nad jõudnud seisu, kus nende 12 lapselapsel pole nende maja aeda asja, sest mängimiseks seal ruumi pole. 

Linn on paarile appi tulnud ja viimases hädas mürgitati nende aias vohavat konnatatart kümme päeva tagasi korralikult. Nüüd ootavad kõik huviga, millise tulemuse mürgisessioon annab. Tõrjet tehti ka naabrite juures.

Kehv lugu on, et Suurbritannias viib säärase invasiivse taime olemasolu alla ka kinnisvara hinna, mis võib tähendada, et Moore´ide plaan lähitulevikus väiksemale pinnale kolida võib minna vett vedama.

Tegemist on suurepärase näitega sellest, miks teatud invasiivsed võõrliigid tuleb kindla kontrolli all hoida. Samuti tuleb teada, kuidas nendest lahtisaamiseks toimida tuleb, et kasu asemel hoopis mitte kahju teha.

Vaata fotosid Moore´ide aiast SIIT. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles