Kehva energiamärgise ränk hind: mitusada eurot miinust iga ruutmeetri kohta

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Soojust lekkiv maja viib Tallinna korteri turuväärtusest pooltuhat eurot iga ruutmeetri kohta, näitab City24 kinnisvarapakkumiste analüüs.

Soojust lekkiv maja viib Tallinna korteri turuväärtusest pooltuhat eurot iga ruutmeetri kohta, näitab City24 kinnisvarapakkumiste analüüs.

«Kõige rängemalt mõjutavad korteri hinda D- ja E-taseme energiamärgis, mis viivad korteri turuväärtusest vastavalt 551 ja 487 eurot iga ruutmeetri kohta,» rõhutas City24 juhataja Karin Noppel-Kokerov.

Tüüpiline D-energiamärgisega maja pärineb 1980. aastate algusest ja E-märgisega maja 1970ndate keskpaigast. Üle poole müügis olevatest D- ja E-energiamärgisega korteritest asuvad Tallinna «mägedel».

«Sellises majas ütleb madal energiamärgis ostjale, et maja on renoveerimata,» täpsustas Noppel-Kokerov. «Siit järelduvad juba järgmised küsimused ühistu suutlikkusest, sest aktiivsetele ühistutele on võimalusi elamute soodsaks renoveerimiseks olnud üksjagu.»

F- ja G-märgisega korterid kulutavad veelgi rohkem energiat, kuid need asuvad Noppel-Kokerovi sõnul kas ajaloolistes majades, kus turuväärtust kompenseerivad enamasti muud plussid, või on tegu päris kehvas seisus hoonetega, kus olme mõjutab hinda veel rohkem kui energiamärgis.

D-energiamärgisega kortermaja kulutab aastas kuni 200 ja E-märgisega korterelamu 220 kilovatt-tundi energiat iga ruutmeetri kohta. Kredex on aastaid toetanud kortermajade kapitaalremonti tingimusel, et pärast olulist renoveerimist vastab hoone vähemalt C-energiaklassi tingimustele ehk maksimaalselt 150 kilovatt-tundi ruutmeetri kohta aastas.

City24 analüüsis 2700 Tallinnas müügis oleva korteri energiamärgiseid ja pakkumishindu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles