Kooliaasta pole enam kaugel: viimase minuti üüriabi neile, kes veel peavarjuta

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Kas teadsid: paljud tudengikorterid liiguvad käest-kätte.
Kas teadsid: paljud tudengikorterid liiguvad käest-kätte. Foto: SELERI TIDOR / PM/SCANPIX BALTICS

Pole mingi saladus, et mõni nädal enne õppetöö algust koolides ja ülikoolides võetakse üüriturult viimast. Kõrged üürihinnad ja võõrtööjõust tingitud kasvav konkurents üüripindadele ajab nii mõnegi tudengi või lapsevanema meeleheitele – üks taskukohane ja soe tuba õppeaastaks ei tohiks ju mingi eriline soov olla, aga paraku võib selle täitmine osutuda vaevaliseks. Alljärgnevalt mõned nõuanded üürikodu leidmiseks kriitilises olukorras.

Tegutse laial rindel 

Kõige lihtsam on üürikodude jälgi ajada kinnisvaraportaalist, kuid võid kindel olla, et sinuga paralleelselt teevad seda sajad või isegi tuhanded silmapaarid ja kui mõni soodne üüripakkumine esile kerkib, võib see olla enne broneeritud, kui jõuad reageerida. Seetõttu ära pelga otse ühendust võtta ka kinnisvarafirmade ja -maakleritega, kellel on üürileandjatest tavaliselt oma andmebaas, aga tihti ka investeeringuks soetatud üürikorterid ja muud pinnad, millest võib kas või ajutiselt abi olla.

Paljud tudengikorterid liiguvad käest-kätte, seega hoia kõrvad lahti ja küsi julgelt kaaslaste käest üürivõimaluste kohta või kuidas nemad on oma üürikorterid leidnud.

Sotsiaalmeedias on mitmeid üürimisega seotud gruppe, kust saab üürikatest infot, Facebookis näiteks «Üürikorterid igas linnas».

Kasuta jagamismajandust

Kui sa ei leia endale omaette üüripinda, võib kampa lüüa samas linnas õppivate sõprade või kursusekaaslastega ja üürida võimalusel suurema korteri mitme peale. Seltsis on segasem ja ilmselt ka lärmakam, aga sul on vähemalt peavari.

Oma elamispinda on sageli valmis jagama ka mõned pered ning vanurid, et kommunaalkulusid katta. Õpingute alguses ei pruugi toake mõne toreda ja maitsvaid pirukaid küpsetava vanaproua korteris olla kõige halvem variant.

Oota oma võimalust

Kui sa pole vaatamata oma ponnistustele õpingute alguseks sobivat üüripinda leidnud ja üürilepingut sõlminud, ei tasu lootust kaotada. Ehk on lühiajaliselt võimalik ööbida sõprade-sugulaste pool või kasutada lühiajalise üüri võimalusi. Mõte on selles, et peale suurt üürikorterite «krabamist» turg rahuneb, nii mõnigi üürileandja, kes on lootnud tipphinda õngitseda, laseb hinda alla, mõni üüriline loobub üüripinnast ja osa sinu õpingukaaslasi leiavad, et neil oleks tark üürikulusid ja seega ka üüripinda jagada.

Loe rohkem kinnisvaraportaalist City24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles