Selgus majas: mis tegelikult su voodis toimub, kui sa voodipesu kord nädalas ei vaheta?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kirjutamata reegel ütleb, et voodipesu tuleb vahetada kord nädalas, aga selgub, et on palju neid, kes tahaksid seda teha harvem. Mis siis tegelikult ikkagi voodis toimuma hakkab, kui sinna kord nädalas puhast pesu ei pane?

Sisustusportaali Apartment Therapy toimetaja Ashley Poskin tunnistab, et tema majas on viis voodit, kus igaöiselt keegi magab, ja seetõttu juhtub pigem tihti kui harva, et ta ei viitsi voodipesu iga nädala lõpus ära vahetada. Samas painab teda aga juba pikemat aega küsimus, mis siis tegelikult juhtub, kui voodipesu nii tihti ei vaheta nagu reeglid ette näevad. Ta otsustas asja selgeks teha.

Selgub, et ega seal midagi head ei toimu. Voodis tekib igal ööl soe ja niiske keskkond, kus igasugused meie enda kehaga voodisse sattuvad bakterid ja viirused end väga hästi tunnevad ja meelsasti paljunevad. 

Mikrobioloog Philip Tierno ütleb, et meie voodid muutuvad üsna ruttu korralikuks loomaaiaks, kus vohavad bakterid ja seened. Ta soovitab end kokku võtta ja vähemalt kord nädalas voodid siiski puhta pesuga varustada. 

Mikrobioloog Laura Bowater lisab, et meie voodis elavad mõnuga kõik bakterid ja viirused, mis sinna satuvad, näiteks kolibakter, salmonella, herpes, noroviirus ja teised tegelased. Ta on pesu vahetamise osas siiski natuke leebem ja ütleb, et kui võtta see töö ette kord kahe nädala jooksul, ei juhtu ka veel midagi hullu, aga pikemalt venitada küll ei maksaks: siis ei ole tegu enam tervisliku «tugevdan immuunsust»-haigusetekitajatega kokkupuutumisega.

Nii et kokkuvõttes ei pea voodipesu vahetama just igal nädalal, aga üle kahe nädala pikkusi vahesid sisse jätta siiski ei tohiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles