Vanade autorehvide taaskasutamine koduaias on väga halb mõte

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Taaskasutus on väga kiiduväärt, aga päris kõike ja päris kõigeks kasutada ka ei või. Nii näiteks ei tohiks vanu autorehve tegelikult köögiviljade kasvatamiseks mõeldud peenarde rajamiseks kasutada, kuigi seda palju tehakse.

Autorehve on peenarde rajamiseks väga mugav kasutada ja paljud aiapidajad teevadki seda rõõmuga. Sellise peenra valmistamiseks ei ole vaja ju muud kui mulda ja vana rehvi - ei mingeid kaevetöid ega peenrakastide kokkukruvimist. Aga mõte on sellegipoolest väga halb, vahendab The Spruce.

Nimelt ei ole rehvid valmistatud materjalidest, mis oleks mõeldud olema otsekontaktis toiduga. Rehvid sisaldavad mitmeid inimese tervisele kahjulikke kemikaale, mis eralduvad mulda ja mulla kaudu taimedesse, mida nendes taaskasutuspeenardes kasvatatakse. Paljud neist kemikaalides on kantserogeensed ehk potentsiaalselt vähki tekitavad.

Kui väga tahta rehve koduaias taaskasutada, siis võib neist teha parimal juhul mingit sorti lillekastid, kuigi siinkohal on paljud suure ilumeelega aiandushuvilised öelnud, et rehvid ja lilled ei peaks kokku käima, sest see ei ole ilus vaadata. Aga see on rohkem maitseküsimus: lilli vähemasti ei sööda ja lillede istutamiseks kasutatud rehvid ei ohusta otseselt inimese tervist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles