Juuli lõpus võib taas seemnepakid välja otsida

, köögiviljakasvataja
Copy
Enamik meist on harjunud redist varakevadel külvama, aga suve teine pool sobib samuti.
Enamik meist on harjunud redist varakevadel külvama, aga suve teine pool sobib samuti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui varajased köögiviljad ja kartul on saagi andnud ja peenramaa taas tühjalt seismas, tasub mõelda, milliseid köögiviljaseemneid võiks veel külvata, et sügisel värsket kraami tarbida saaks.

Juuli lõpus või augusti algul sobib külvata veel üsna paljude köögiviljade seemneid. Soovitan kasvatada vähem tuntud ja kasutatud köögivilju: lehtkapsas, hiina lehtnaeris ehk paksoi, misuuna ehk jaapani lehtnaeris, aedspinat, põld-võõrkapsas ehk rukola, redis, lehtpeet ehk mangold. Kui sorte valite, tuleks eelistada just sügiseseks tarbimiseks mõelduid.

Loetletud köögiviljad on külmakindlad ning sobivad just kasvatamiseks suve lõpul ja varasügisel, sest madalam temperatuur ei takista taimede sirgumist. Ka on loetletud köögiviljad põnevate maitseomadustega ja igati kasulikud.

Lehtkapsas kuulub ristõieliste sugukonda ja on kaheaastane külmakindel rohttaim. Toiduks kasutatakse varre tipmisi lehti, tehakse suppe ja hautisi. Lehtkapsas on valgurikas köögivili, sisaldab vitamiine ja mineraalaineid. Maitselt kibedavõitu, aga kui sügisel öökülmad lehti näpistavad, muutub maitse paremaks.

Nuikapsas ehk koolrabi kuulub ristõieliste sugukonda ja on külmakindel kaheaastane rohttaim. Nuikapsa söödavat osa ehk varsvilja kasutatakse värskelt, hautatult, noori taimi tarvitatakse koos lehtedega. Head maitseomadused tulenevad süsivesikurikkusest.

Aedspinat kuulub maltsaliste sugukonda ja on üheaastane rohttaim. Spinatilehed sisaldavad vitamiine ja mineraalaineid. Kasutatakse pirukate, suppide valmistamisel. Sobib ka külmutamiseks.

Hiina lehtnaeris ehk paksoi kuulub ristõieliste sugukonda. Meil kasvatatakse üheaastase külmakindla rohttaimena. Toiduks kasutatakse lehti ja lehevarsi, tarvitatakse värskelt, keedetult või hautatult.

Misuuna ehk jaapani lehtnaeris kuulub ristõieliste sugukonda, on üheaastane külmakindel rohttaim. Salatil on õrn maitse, noori lehti kasutatakse toorelt, keedetult ja praetult. Taim on hea kohaneja ega ennakõidu.

Põld-võõrkapsas ehk rukola kuulub ristõieliste sugukonda, on üheaastane rohttaim, mida kasutatakse salatites. Rukola on vürtsikas ja maapähklimaitsega.

Redis kuulub ristõieliste sugukonda ja on üheaastane külmakindel rohttaim. Kasutatakse toorelt koos koorega.

Lehtpeedil ehk mangoldil, maltsaliste sugukonda kuuluval taimel on kaks teisendit: lehtmangold ja varsmangold. Esimesel tarvitatakse toiduks ainult lehti ja teisel lehevarsi.

Kasvukoht

Enne seemnete külvamist tuleb kasvuala kaevata või peenar kobestada ja umbrohujuured välja korjata. Seejärel tasandada rehaga. Kuna taimede kasvuaeg on lühike, siis väetist panna pole tarvis.

Seemned külvata juuli lõpul või augusti algul. Peenrale tõmmata 5–7 sentimeetri sügavused külvivaokesed, kasta ja jätta korraks tahenema, seejärel külvata seemned. Seemned külvata õige tihedusega, et hiljem poleks vaja harvendada.

Peenra reavahed võiksid olla 20 sentimeetrit. Külviread on mõistlik kinni vajutada ja katta katteloori või putukavõrguga, sest tärkavaid taimi on tarvis kaitsta kahjurite eest. Põuasel ajal vajavad külvid kastmist.

Kasvuaegne hooldamine

Kasvuaegsed tööd on mulla kobestamine, umbrohutõrje (kõplamine) ja kastmine. Taimi on parem kasta hommikupoolikul. Vajadusel lisatakse kastmisveele köögiviljadele sobivat väetist. Erilist tähelepanu vajab redis, mille taimed vajavad korrapärast kastmist, sest kuiv muld soodustab ennakõidumist ja saagi kvaliteedi halvenemist.

Saaki koristatakse valikuliselt. Taimedelt võetakse noori lehti ja kasutatakse toiduks.

PROOVI KASVATADA

• Lehtkapsas ʻHalbhoher grüner’ – noori lehti korjatakse paarikaupa.
• Aedspinat ʻVirofly’ – sobib kasvatada ka sügiseseks tarbimiseks.
• Redis ʻRudolf’ – saak valmib 25–30 päevaga.
• Lehtpeet ʻRhubarb Chard’ – punaste lehtedega.
• Nuikapsas ʻWhite Vienna’ – ümar-lapik, valkjaskollase koorega, mahlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles