Aiapidajad teevad tomati lehtede eemaldamisel väga tihti ühe suure vea

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Käes on aeg, mil aiapidajad kannatamatult ootavad, et tomatid juba värvuks ja saaks raske töö vilju maitsta. Kannatamatusega tehakse tihti aga üks väga suur viga.

Paljud aiapidajad on veendunud, et tomati küpsemist kiirendab, kui taim lehtedest sisuliselt paljaks teha ja nii murtaksegi ühe hoogtöö käigus õnnetu taim pea rootsuks, kuigi sedasi talitada tegelikult ei tohi.

Portaal House Beautiful selgitab, et tomat vajab lehti: selle kaudu käib taime fotosüntees ja ilma sünteesita on taim üsna elujõuetu. Levinud praktika on, et õhu liikumise parandamiseks ja taimehaiguste leviku vältimiseks võetakse tomatil ära alumised, mullapinna lähedal olevad lehed.

Soovi korral võib lehti eemaldada ka kõrgemalt, aga ühe kobara kohta peab kobarast allapoole alles jääma vähemalt kolm lehte. 

Kindlasti ei tohi tomatilehti eemaldada ühekorraga - siis jääb taim päris kindlasti põdema. Lehti eemaldatakse kaks-kolm tükki korraga ja sagedusega kord nädalas. Nii pole see taimele liiga suur šokk.

Kui tomatite värvumine võtab aega, siis lehtede eemaldamine seda protsessi ei kiirenda. Tomat vajab valmimiseks sooja ja päikselist aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles