Ornitoloogiaühing õpetab: mida teha leitud linnupojaga?

Copy
Iga linnupoeg abi ei vaja.
Iga linnupoeg abi ei vaja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevadel ja suvel leiavad inimesed sageli mõne linnupoja, kes tundub esmapilgul hüljatud. Alati ei ole kõik siiski nii, nagu paistab, mistõttu on Eesti Ornitoloogiaühing kokku pannud juhendi, kuidas linnupoja leidmisel käituda. 

Kõigepealt tuleb veenduda , et linnupoeg tõepoolest hüljatud on. Paljud linnupojad lahkuvad pesast enne, kui nad lennuvõimeliseks saavad, kuid vanalinnud käivad neid toitmas. Seepärast vaatle kõigepealt lindu ja püüa aru saada, millises seisundis ta on. 

Hüljatud linnupoja tunnused:

  • lind on loid, liigutused on aeglased ja kohmakad;
  • linnu silmad on poolavatud või ei ava ta puudutamisel silmi üldse;
  • katsumisel tundub lind külmana;
  • lind on tugevalt kõhnunud ja kõhupool ei ole iseloomulikult prunnakas;
  • lind on pesast lahkunud liiga vara ja tema sulestik on ilmselgelt alaarenenud: enamik sulgi on alles tuppedes ning seepärast võib osa kehapinnast olla paljas.

Terve linnupoja tunnused:

  • lind on liikuv ja harilikult püüab inimese eest põgeneda;
  • silmad on niisked ja täiesti avatud;
  • kinnipüütult rabeleb, teeb kõva kisa ja võib roojata;
  • käes hoides tundub lind soe;
  • linnu kõhupool on sagedasest toitumisest iseloomulikult prunnakas.

Kindlasti ei tohi linnupoega kohe koju viia. Enne, kui leitud linnupojaga midagi ette võtta, tuleb  oodata ja jälgida, kas poja läheduses ka vanalinde näha on. Vaatlemiseks sobib veidi kaugem ja varjatud koht, sest kui inimene on läheduses, pelgavad vanalinnud poja juurde tulla. Tavaliselt piisab paarikümnest minutist, kui linnuvanemad julgevad välja ilmuda ja tulevad poega toitma või tema lähedusse.

Kui oled linnupoja teadmatusest juba koju toonud, siis vii ta võimalusel kohe leiukohta tagasi. Enamasti õnnestub nii linnukese elu veel päästa. Kui tervet linnupoega võivad ohustada kassid või koerad, siis leia talle lähikonnas mõni koht, kuhu lemmikloomad ligi ei pääse.

Kui oled veendunud, et sinu leitud linnupoeg on siiski hüljatud või vigastatud ja arvad, et teda on kindlasti vaja abistada, siis helista keskkonnainfo telefonil 1313 ja küsi abi. Samuti pakub nõu ja abi Raplamaal asuv MTÜ Imeloomade Selts (telefon 5813 0333, sibelle.lee@hotmail.com, www.facebook.com/metsloomakeskus/).

Omal käel tegutsemine tekitab enamasti linnule rohkem kahju kui kasu. Isegi kui sul õnnestub linnupoeg lennuvõimeliseks kasvatada, on ta inimese ja toitmisega nii harjunud, et ei saa enamasti iseseisvalt looduses hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles