Taskukohane uuenduskuur: kuidas muuta kasutuna seisev rõdu silmapaistvaks lisatoaks

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Kuidas teha rõdust lisatuba?
Kuidas teha rõdust lisatuba? Foto: OPTIMIST / PUBLIC

Väikese korteri rõdu saab hõlpsasti muuta lisatoaks, mida kasutada söögitoana, hobiga tegelemiseks või perega puhkehetkede veetmiseks. IKEA disainer annab nõu, kuidas kujundada verandast mõnus lisatuba.

Tihtilugu seisab veranda kasutult ning tühjalt või hoopiski koondatakse sinna esemeid, mida igapäevaselt vaja ei lähe. Väiksemate korterite puhul saab rõdust hõlpsasti luua elutoa pikenduse. «Kuna antud korteris oli ainult üks tuba, siis tundus loogiline, et kujundame sellest ruumi, kus pereema saab hommikukohvi nautida, pereisa oma tööriistu ning harrastusvahendeid hoida ning väikelaps mängida,» seletas IKEA sisekujundaja Baiba Freija.

Rõdu enne uuenduskuuri.
Rõdu enne uuenduskuuri. Foto: OPTIMIST / PUBLIC

Turvalisus ennekõike

IKEA sisekujundaja sõnul oli rõdu ümberkujundamise peamiseks väljakutseks leida võimalus, kuidas mahutada rõdule ära kõik pereisa tööriistad ning samal ajal jätta ruumi nii lõõgastumiseks kui mängimiseks. «Parima lahendusena tundus lisada seinale mitu suletud riiulit kõikidele asjadele, mida näha ei taheta, kuid peavad siiski kättesaadavad olema. Lisaks on suletud uste ning UNDVIKA ohutuslukkudega kapid turvalised lapsele,» selgitas Freija, lisades, et kõik riiulid kinnitati turvaliselt seintele või rõdu reelingule.

Rõdu pärast uuenduskuuri.
Rõdu pärast uuenduskuuri. Foto: OPTIMIST / PUBLIC

Kuna asjad hoiustati kompaktselt riiulisüsteemi, siis oli verandal ka piisavalt ruumi õdusa puhkepaiga loomiseks. IKEA sisekujundaja sõnul sobitus verandale kõige paremini romantiline kohvikustiil koos väikese laua ning kahe tooliga hommikukohvi nautimiseks. Samuti lisati kõrgemaid avatud riiuleid nõude hoiustamiseks ning madalamaid riiuleid mänguasjadele, et need oleks väikelapsele kergesti kättesaadavad. Lisaks paigutati rõdu reelingu alla väikesed konksud, kuhu saab paigutada pesukuivatusresti, kui see parajasti kasutuses ei ole.

Traditsiooniline stiil kohtub mugavusega

IKEA sisekujundaja sõnul valis ta rõdule traditsioonilise stiili ning mahedad värvitoonid, et rõdu stiil sobituks korteri mustvalge interjööri ning omanike isiksustega. «Pereema tundub rahulik ning realistlik isiksus, mistõttu veranda peab olema koht, kus ta saab nautida rahu ja vaikust,» märkis Freija. Veranda kujunduses kombineeriti helehallid toonid musta ning tumehalli mööbliga, kuhu lisati erksust roheliste taimede, mustriliste patjade, pehmete tekkide ning ornamentidega vaibaga. Kuna veranda asub maja lõunapoolsel küljel, siis on tegemist kohaga, kuhu paistab päike terve päev. «Päikesest tulenevalt muutus korter suviti väga kuumaks, mistõttu lisasime ka rooma kardinad, mis kaitsevad vajadusel päikese eest, kuid mida on kerge ka eemaldada,» kirjeldas IKEA sisekujundaja. Ta lisas, et vaid paarikümne eurose kulutusega oli võimalik verandale anda uus ilme ning tekitada seeläbi juurde ruumi tervele perele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles